Studenten winnen door wow-factor hoofdprijs tijdens Glow

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Met je minoropdracht van Be Creative meedoen aan Glow, waar duizenden mensen genieten van jouw creatie. Hoe mooi is dat! Nou, het werd nóg mooier voor de Fontysstudenten. Tijdens de Glow Talents Award van het Eindhovense lichtkunstfestival bekroonde een vakjury hun werk Eye of the Storm met de hoofdprijs.  

Het kunstwerk bestaat uit 1500 individueel bestuurbare ledlampen, die hoog boven het publiek hangen als een alziend oog dat tegelijkertijd een wervelstorm verbeeldt. De studenten verdienden er 2500 euro mee. Het schaalmodel krijgt bovendien een vaste plek in de aankomsthal van Eindhoven Airport en het uiteindelijke kunstwerk is straks wellicht te zien op andere evenementen.

Dat de Fontysstudenten de prijs wonnen, kwam voor hen niet eens als een grote verrassing, stelt student Werktuigbouwkunde Jelle Simenon (25). “We gokten dat we een redelijke kans hadden, omdat de andere projecten wat kleiner waren en niet de wow-factor hadden die wij dachten te hebben”, zegt hij.

Dagelijkse reparaties

Om er meteen aan toe te voegen dat het weinig had gescheeld of hun project was in een deceptie geëindigd. “Tijdens het festival gingen er aan ons werk steeds dingen kapot. We moesten alles overdag repareren zodat we ’s avonds een volledig werkende installatie zouden hebben. Aan het eind van de avond ging het dan weer kapot. Alles bewoog de hele tijd tijdens de show en de lichten en kabels die we gebruikten, waren daar niet voor gemaakt.”

Een week lang voerden ze vrijwel dagelijks reparaties uit, om ’s avonds ‘gewoon’ weer de show te stelen. Aan belangstelling geen gebrek. Jelle: “Het park stond helemaal vol. Op een gegeven moment werd het zo druk dat ‘ons’ park werd gesloten omdat het niet nog meer mensen aankon. Ik denk dat ons project erg fotogeniek was omdat mensen eronder konden staan. Met het licht en de donkere achtergrond was het erg leuk om er foto’s te maken.”  [tekst gaat verder onder foto’s]

Intensief projectonderwijs

En dat allemaal dankzij hun opdracht tijdens de minor Be Creative. In het kort komt die minor hierop neer: twintig weken intensief projectonderwijs waarin studenten ontdekken wat er nodig is om een uitdagend prototype vanaf nul te ontwikkelen. Wel, dat deden ze. Het Glow-project was één van de projecten waaruit de minorstudenten konden kiezen en ook zelf met een idee op de proppen komen was oké, zolang het maar genoeg niveau had.

“Ik koos deze minor omdat ik geïnteresseerd ben in industrieel productontwerp én in het maken van dingen zoals kunstwerken”, zegt student Werktuigbouwkunde Sander Megens (22). “Andere projecten trokken me wat minder, dus ik was blij dat ik werd uitgekozen om in deze groep voor Glow te werken. Het past beter bij mijn ambitie voor de toekomst, gericht op productontwerp.”

Twee minorperiodes

Het hele project rond Eye of the Storm omvat twee minorperiodes. De eerste, van februari tot en met juli, was bedoeld voor de ontwikkeling van een prototype. Daarna was de uitvoering aan de studenten die in september aan de minor zijn begonnen.

Een dergelijk veelomvattend project zorgde voor de nodige hoofdbrekens. “Toen we begonnen met het bouwen van het ding hadden we veel problemen die veel stress veroorzaakten”, blikt student werktuigbouwkunde Martijn Snepvangers (25) terug.

Zo moesten ze snel tot een concreet idee en prototype komen, moesten ze bedrijven benaderen voor sponsoring en had het project een keiharde deadline vanwege de deelname aan Glow. “Als je een project doet voor school en je hebt niet alles op tijd af is dat niet zo’n probleem, want het is voor school. Onze deadline kon niet worden aangepast.”

Geldkwestie

En dan was er nog de geldkwestie. Hun Eye of the Storm kostte nogal wat. Geld hadden ze niet. “Alle sponsors hebben we uiteindelijk zelf gevonden”, zegt student Mechatronica Jasper Bouwman (23). “Bedrijven zeiden: we helpen je tegen kostprijs in plaats van je het materiaal te geven.” Het was niet genoeg. “We moesten wat geld van Fontys gebruiken. Fontys was onze grootste sponsor.” 

Alle studenten die aan het project hebben meegewerkt, doen technische studies. Toch is de minor Be Creative niet per se een technische minor. Jelle: “Je kunt het zo technisch maken als je zelf wilt. We hebben het onszelf een beetje moeilijk gemaakt met al dat bewegen.”

Een mooie en bijzondere ervaring rijker, is het natuurlijk de vraag wat ze tijdens de minor zoal hebben geleerd. Martijn: “Misschien werken met een strikte deadline?” Jelle: “Ik heb geleerd om op tijd te beginnen, want alles gaat kapot, zeker als het voor buiten is. Sander: “De vrijheid die je krijgt om iets te bouwen is heel nuttig. Zo krijg je veel meer vaardigheden voor je professionele toekomst.”

Auteur: Erwin Blatter

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.