Studeren in een nieuwe setting

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Een nieuwe omgeving, andere taal en onvergetelijke ervaringen: het is niet gek dat elk semester weer een flink aantal Engineering-studenten voor een stage in het buitenland kiest. Zo ook Automotive-studenten Mateusz Buda en Dirk Snoeijen.

Studeren in het buitenland
De 22-jarige Matuesz Buda nadert het einde van zijn stage van zes maanden. Hij heeft die tijd gewerkt bij een groot Pools bedrijf dat auto-onderdelen voor merken als Audi, Volkswagen en Mercedes ontwikkelt. “De afdeling voert testen uit op uitlaatpijpen”, legt Matt uit, “We testen bijvoorbeeld de impact van beweging en temperatuur op het materiaal en bedenken manieren om het product te verbeteren.” Matt werkt met ongeveer 25 collega’s binnen zijn afdeling. “Het is een ontzettend groot bedrijf, maar zo voelt het helemaal niet. Onze afdeling is heel hecht.”
Ook Dirk Snoeijen (23) heeft ervoor gekozen om stage te lopen in het buitenland. Hij doet dit voor zijn minor Duits. Om zijn taal te verbeteren, is hij aan de slag gegaan bij het bedrijf Fendt in Zuid-Duitsland. “Ik wilde graag een nieuwe taal leren, maar was nog niet zeker over een stage in het buitenland. Ik ben overgehaald door de positieve ervaringen van andere studenten. En ik heb geen spijt van mijn beslissing!” Samen met een kleine groep collega’s werkt Dirk aan een proces om snelheidspatronen autonoom te regelen en zo te zorgen voor brandstofreductie. De taak van Dirk is om de data die binnenkomt te verwerken en verbanden te leggen.

Opdoen van nieuwe ervaringen
Dirk koos voor een taalminor omdat hij zijn kennis zo breed mogelijk wilde ontwikkelen. Hij zag daarom af van een verdiepende minor, maar onderzocht een combinatie tussen een taalminor en een stage. De keuze voor Duits was snel gemaakt: “De automotive industrie speelt zich voor een groot gedeelte af in Duitsland. Het is daarom goed om de taal te beheersen. Bovendien helpt mijn stage in Duitsland me ook meteen om in contact te komen met mensen in de industrie.”
Voor Matt geldt vrijwel het tegengestelde verhaal: hij is niet naar Polen gegaan vanwege de taal. Hij komt zelf uit Polen, maar is blij dat de voertaal binnen het bedrijf waar hij werkt Engels is: “Ik doe de opleiding Automotive Engineering in het Engels bij Fontys. Ik ken alle technische begrippen daarom alleen in het Engels!” Matt heeft bijvoorbeeld veel contact met collega’s in Azië. “We importeren materialen vanuit Azië en moeten daarom regelmatig overleggen met onze collega’s in India. Ik vind het hartstikke leuk om met internationale collega’s contact te hebben.”

Genieten van een ander land
Als internationale student heeft Matt al heel wat afgereisd. Iets waardoor hij veel geleerd heeft, vertelt hij: “Ik hou van reizen en wil ook mijn afstudeerstage weer in een ander land doen. Ik denk dat ik hier later in mijn leven heel veel profijt van ga hebben. Alles is namelijk anders in het buitenland en je leert er heel veel van.”
Ook Dirk heeft veel van zijn tijd in het buitenland geleerd, maar heeft ook flink genoten. “Ik woon in een klein dorpje”, vertelt hij. “Binnen een uur ben ik midden in de bergen. Ik heb daarom ook veel geskied met vrienden die ik hier heb leren kennen. Ook kun je hier heerlijk wandelen in de natuur.”
“Ik raad het studenten echt aan om een stage in het buitenland te doen”, sluit Matt zijn verhaal af. “Nederland ken je al redelijk goed, maar er is nog zo veel te leren in de rest van de wereld!”

Auteur: Inge Joosten

Meer nieuws

College van bestuur: ‘Spannende en dynamische tijd voor Fontys’
Fontys Onderzoekt: KwiLT
Resultaten pilot I AM Talent tool Fontys INTERLOCALITY project

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.