Studiejaar Fontys geopend

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Op maandagmiddag 4 september vond bij Fontys  op de campus Rachelsmolen in Eindhoven de opening van het studiejaar plaats.

Voor een publiek van enkele honderden Fontys-medewerkers, -studenten, samenwerkingspartners en externe relaties beet Ron Bormans, tot deze zomer bestuursvoorzitter van Hogeschool Rotterdam én een van de opstellers van het VH-rapport Focus op professie (over de positie van het hbo binnen de toekomst van het hoger onderwijs), het spits af. Kern van de boodschap van Bormans: zowel de hogescholen (in het VH-rapport van de commissie-Bormans) als de universiteiten (in het rapport van de commissie-Sterken van Universiteiten NL) pleiten voor een herziening van het stelsel hoger onderwijs. En voor meer onderlinge samenwerking op basis van gelijkwaardigheid: hogescholen en universiteiten zijn immers complementair. Wat betekent dit voor hogescholen en voor Fontys in het bijzonder? Welke keuzes moeten die maken? Met die vraag eindigde Bormans zijn toespraak.

Arbeidsmarkttekorten centraal
Na een muzikaal intermezzo door Fontys-studente Ashley Stapelfeldt (Fontys Academy of the Arts), was het de beurt aan Joep Houterman, voorzitter van het college van bestuur van Fontys. Houterman riep in zijn speech (zie ‘downloads’) politiek en beleidsmakers op om de arbeidsmarkttekorten centraal te stellen in de discussie over de toekomst van het hoger onderwijs. ‘Alle betrokken partijen moeten hun verantwoordelijkheid pakken. Want elk talent telt’. Vervolgens liet Houterman zien wat Fontys – tegen de achtergrond van demografische krimp – allemaal doet om aan de vraag naar talent (menskracht) te voldoen. Hiermee liet Joep Houterman ook meteen zien wat het antwoord van Fontys is op de afsluitende vraag van Ron Bormans: ‘Het antwoord hebben we drie jaar geleden al opgeschreven in onze strategie Fontys for society. Wij kiezen dus voor de optie om ons masteronderwijs en ons onderzoek door te ontwikkelen, maar wel met een duidelijk oriëntatie op beroep en praktijk.’

De middag werd afgesloten met een optreden van spoken-word-artiest Qube, eveneens oud-student van Fontys.

De volledige tekst van de toespraak van Joep Houterman is rechtsboven op deze pagina te downloaden. 

Tekst: Sander Peters

Meer nieuws

College van bestuur: ‘Spannende en dynamische tijd voor Fontys’
Fontys Onderzoekt: KwiLT
Resultaten pilot I AM Talent tool Fontys INTERLOCALITY project

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.