Studies naar maatschappelijke problemen krijgen subsidie

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Twee Fontys-projecten hebben een subsidie aanvraag gehonoreerd gekregen door Regieorgaan SIA. Het betreft een subsidie in het kader van de pilot Netwerkontwikkeling Richting Europa voor de projecten I BELONG en PA SCAN. Beide zijn projecten waarvan de opbrengsten grote maatschappelijke impact kunnen maken.

Eenzaamheid
I BELONG richt zich op het belangrijke maatschappelijke probleem van eenzaamheid. Het project focust vooral op de invloed van de leefomgeving op gevoelens van eenzaamheid bij jong volwassenen. Hiermee hopen de onderzoekers twee soorten bijdragen te leveren, namelijk:
1. Inzicht in de relatie tussen de fysieke omgeving en eenzaamheid.
2. Ruimtelijke interventies en ontwerprichtlijnen die bijdragen aan het omgaan met eenzaamheid onder jongeren.

De hoofdonderzoekers zijn Pauline van den Berg (senior onderzoeker bij lectoraat De Ondernemende Regio) en Eric Schoenmakers (senior onderzoeker bij lectoraat Mens en Technologie). 

Internationaal
Het internationale consortium bestaat uit kennispartners en praktijkpartners met een combinatie van expertise op het thema eenzaamheid en de fysieke leefomgeving. Partners zijn Fontys, Technische Universiteit Eindhoven, Maynooth University, University of Manchester, University of Eastern Finland, University of Copenhagen, Thomas More Hogeschool, PLANTERRA BV, Urban Sync, en gemeente Eindhoven.

Pauline: ‘Wereldwijd voelt een derde van de volwassenen zich eenzaam, met een piek op jongvolwassen leeftijd (15-25 jaar). De gevolgen van eenzaamheid voor de mentale en fysieke gezondheid zijn groot; er wordt gezegd dat eenzaamheid even schadelijk is als het roken van 15 sigaretten per dag. Eenzaamheid moet daarom dringend aangepakt worden.’

Het project creëert nieuwe samenwerkingen met verschillende buitenlandse kennisinstellingen en onderzoekers.  De onderzoekers uit Vlaanderen zijn afkomstig van Thomas More Hogeschool, waarmee Fontys de komende jaren ook een brede samenwerking zal aangaan binnen European University HEROES.

Beweging van het jonge kind
De toekenning van PA SCAN is de volgende stap om bestaande initiatieven/projecten te verrijken door internationale samenwerking en tegelijkertijd een middel om de internationale positionering van Fontys op deze thematiek te bekrachtigen. Het project PA SCAN richt zich op het ontwikkelen van passende tooling om vanuit de kinderopvang een gezond 24-uurs beweeggedrag te stimuleren voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Deze tool kan door allerlei instanties gebruikt worden als basis voor bewustwording, het ondernemen van actie, monitoring en mogelijk toetsing. Hierbij wordt in het kader van Fontys for Society ook sterk ingegaan op de vraag voor ondersteuning vanuit de kinderopvang om bewegen te kunnen stimuleren.

We worden geconfronteerd met steeds meer maatschappelijke uitdagingen waarvan een deel van de oorzaak kan worden herleid naar de vroege kinderjaren. Denk hierbij aan uitdagingen rondom gezondheid, participatie en verbondenheid. Uitdagingen waarvan bekend is dat bewegen een positieve bijdrage kan leveren in het voorkomen en bestrijden ervan. Ons bestaande systeem dusdanig in beweging krijgen dat het meer vanzelfsprekend wordt om jonge kinderen in staat te stellen om voldoende en goed te bewegen, is een belangrijke opdracht waaraan het lectoraat Move to Be van Fontys Sport en Bewegen werkt. 

Projectleider lector Dave Van Kann: ‘We moeten helemaal terug naar de basis om gezond en actief opgroeien mogelijk te maken. Zolang we die basis niet op orde krijgen, blijft het dweilen met de kraan op en krijgen we tal van maatschappelijke uitdagingen niet onder controle.’

Het project gaat een Europees expertisenetwerk vormen rondom de thematiek beweging van het jonge kind. De kern van het internationale netwerk wordt gevormd door Fontys Sport en Bewegen, Western Norway University of Applied Sciences en Universiteit Gent en zij worden hierin nationaal bijgestaan door de Hogeschool van Amsterdam, Maastricht University en het Mulier Instituut.

Dave en Pauline kijken ernaar uit om in hun projecten met buitenlandse collega-onderzoekers te gaan samenwerken. ‘Zo verbreden we onze horizon en kunnen we onze kennis delen en samen innovatieve, praktijkgerichte oplossingen ontwikkelen voor het werkveld.’

Over de Pilot Netwerkontwikkeling Richting Europa
Het doel van de Pilot Netwerkontwikkeling Richting Europa is om onderzoekers van hogescholen in staat te stellen om een vernieuwend samenwerkingsverband op te zetten met Europese partners door gezamenlijk een praktijkgericht onderzoeksproject uit te voeren. Het project verbindt regionale en nationale expertise met relevante Europese ontwikkelingen en vormt een basis voor toekomstige samenwerking, bijvoorbeeld in de vorm van een aanvraag voor een Europese onderzoekssubsidie.

 De lijst van alle gehonoreerde projectaanvragen is te vinden op de website van Regieorgaan SIA.

Fontys Visie op Internationalisering
Beide projecten sluiten goed aan bij de Fontys Visie op internationalisering. Fontys heeft daarin vastgelegd via internationale onderzoekssamenwerking en internationalisering van onderzoek in te willen zetten op de kwaliteit en kwantiteit van het praktijkgericht onderzoek op de onderzoeksthema’s van Fontys. Een stevige nationale kennisbasis en regionale en nationale samenwerking is een voorwaarde voor iedere internationale samenwerking. Internationale samenwerking biedt de mogelijkheid om meer financiële middelen voor onderzoek te verwerven.

Deze projecten worden medegefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Meer nieuws

Over het Empower programma van Fontys Pulsed
SPECO-student Stuart genomineerd voor de Young Impact Award
Op weg naar de 2CV-24 uur van Spa-Francorchamps

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.