Team Internationalisering maakt ICT voorbij de grenzen mogelijk

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

ICT is overal om ons heen en houdt zeker niet op bij de grens. Studenten vliegen uit over de hele wereld voor minoren en stages, maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Het team Internationalisering van Fontys ICT helpt hen daarbij en dat levert zonder meer veel interessante verhalen op. Daarom schuiven bij deze aflevering van Fontys ICT International Stories and Adventures Lucienne Wijgergangs en Marilyn Bailey aan om hun ervaringen te delen.

Als je als student naar het buitenland wil, betekent dat ook veel zelf regelen. Dat maakt deel uit van het leerproces van een jonge professional. “Natuurlijk hebben we veel contacten en partners om gebruik van te maken, en we ondersteunen op diverse manieren in het proces”, legt Wijgergangs uit. Hiervoor wordt continue getimmerd aan een internationaal netwerk. Dat doe je bijvoorbeeld door beurzen te bezoeken en te netwerken met andere universiteiten op beurzen als de European Association for International Education fair (EAIE) of die van NAFSA: Association of International Educators.

Engelstalige focus
Vaak ligt de focus bij keuzes voor buitenlandstudies op Engelstalige studies en daarin zijn diverse focuslanden voor het internationale netwerk van Fontys ICT. Toch zijn er wel eens verrassingen, legt Wijgergangs uit: “Er zijn universiteiten, waar de taal van je gekozen vak bepaald wordt door de docent. Dus stel een student gaat naar Japan, en op het laatste moment wordt een vak in het Japans gegeven, dan kan je maar beter zorgen dat je wat backup opties hebt.” Toch blijkt ook hier dat de studenten vaak goed beslagen ten ijs komen, brengt Bailey daar tegenin: “Als een student heel specifiek kiest voor zo’n land, dan is er vaak een grote motivatie en dus is er een grote kans dat ze al een aardig woordje Japans geleerd hebben!”

Ook komt het vaak voor dat studenten naar hun land van herkomst gaan voor een semester. Zo zijn er veel Turkse universiteiten in het partnernetwerk, maar ook Bulgaarse, hoewel hier ook wat haken en ogen aan zitten volgends het team Internationalisering.

Doelgericht werken
Toch staat internationalisering ook onder druk en is het belangrijk om doelgericht te werken en middelen in te zetten. Denk aan internationale weken en samenwerkingsprojecten. Je hoort er meer over in deze aflevering van Fontys ICT International Stories & Adventures.

Auteur: Guido Segers

Meer nieuws

Challengeweek040: Studenten lossen uitdagingen werkveld op
Fontys for Society Event: Samen trots vooruit
Fontys for Society Event: Samen trots vooruit

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.