Trots op onze nieuwe geboorteverlofregeling!

FOR SOCIETY

Donderdag 9 november leek misschien een donderdag zoals vele anderen. Maar op deze dag gebeurde er toch iets heel bijzonders binnen Fontys. De centrale medezeggenschapsraad van Fontys keurde die avond een (voor zover bekend) unieke regeling in onderwijsland goed. Namelijk een geboorteverlofregeling voor niet-traditionele gezinsvormen. Eerder ging het college van bestuur uiteraard al akkoord.

Gek genoeg is hiervoor in een landelijke wet nog helemaal niks geregeld. Eric Steffann en Nick Adriaans (namens Fontys Pride community) vroegen hier bij Fontys aandacht voor, omdat bedrijven dit namelijk wel zélf kunnen bepalen. Zo hebben bijvoorbeeld HEMA en Volvo ook al een eigen geboorteverlofregeling uitgerold. Eric: “Wanneer je ouder wordt maar hier niet juridisch ouder van bent heb je op dit moment geen recht op wettelijk verlof. Met de verruimde geboorteverlofregeling van Fontys krijgt iedere ouder recht op hetzelfde geboorteverlof. Daarbij maakt het niet meer uit op welke manier je ouder wordt”.

Nicole Vissers-Eickmans, medewerker beleid en expertise bij de dienst p en o, ging hier begin van het jaar voor Fontys mee aan de slag: “Ik wilde me hier graag voor inzetten, omdat ik het belangrijk vindt dat een baby zich kan hechten aan alle ouders en dat alle gezinsleden in alle rust kunnen wennen aan de nieuwe situatie”, aldus Nicole.

De officiële naam van de regeling bij Fontys is: ‘Bijzonder geboorteverlof voor andere gezinsvormen’. Dit houdt kortgezegd in:

Als co-ouder zonder recht op wettelijk geboorteverlof mag je 6 weken volledig doorbetaald bijzonder geboorteverlof opnemen binnen een jaar na de geboorte van je kind.De medewerker die een pasgeboren baby adopteert, ouder wordt via een draagmoeder of pleegzorgouder wordt, mag naast het wettelijke adoptie/pleegzorgverlof maximaal 4 weken volledig betaald bijzonder geboorteverlof opnemen, tot en met de dag dat het kind 10 weken oud is.

 

 

Door: Marjolein Verschuuren/ Monique van Laar

Meer nieuws

Samen plannen en roosteren, ‘gebouwbreed’
2SHIFT: samen op zoek naar de juiste aanpak in communities
Kunst, design en AI – hoe kijken we daar tegenaan?

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.