Twee nominaties voor beste praktijkgericht onderzoek

FOR SOCIETY

Twee projecten van Fontys zijn genomineerd voor de RAAK-AWARD 2023. Jaarlijks wordt prijs op het SIA-congres uitgereikt aan het beste praktijkgericht onderzoek, uitgevoerd binnen een RAAK-mkb, RAAK-publiek of RAAK-PRO-project. De genomineerde projecten van Fontys zijn ‘Printing making sense’  en ‘SmartScan’. De overige van de zes nominaties zijn Avans, Van Hall Larenstein (2x) en Hogeschool van Amsterdam.

De nominaties zijn bepaald aan de hand van relevantie voor het onderwijs en de praktijk, de mate van doorwerking en hoe innovatief het onderzoek is. De genomineerde projecten van Fontys zijn:

Sneller ziekte diagnosticeren
Het belang van het ontwikkelen van eenvoudige sneltesten voor nieuwe ziekten is gebleken tijdens de coronapandemie. Lector Jan Bernards en onderzoekers van het lectoraat Applied natural sciences hebben binnen het project ‘  Printing making sense’ nieuwe sensortechnologie verder ontwikkeld om sneller een ziekte te kunnen diagnosticeren. Het project heeft geleid tot nieuwe benaderingen en concepten op het gebied van biomedische devices. De verschillende onderzochte sensoren worden al gebruikt bij andere onderzoeken. Daarnaast wordt de opgedane kennis toegepast binnen het onderwijs om opstellingen verder te automatiseren en studentenprojecten te verbeteren.

Digitale afdruk van voet zonder gipszwachtels
Het bepalen van de vorm van enkel- en voetorthesen is een complex proces. In de huidige orthopedische praktijk wordt de vorm daarvan bepaald met een gipsafdruk waarbij de expert met zijn handen manipulaties aan de voet uitvoert en het ontwerp bepaalt. Het onderzoeksproject SmartScan onder leiding van associate lector Fred Holtkamp van het lectoraat Health innovations & technology wil deze correcties objectiveren en zichtbaar maken. Een digitaal scansysteem biedt hier een oplossing voor. Inmiddels is er een prototype van het scansysteem dat een digitale afdruk van de voet maakt zonder dat daar gipszwachtels voor nodig zijn. De SmartScan maakt het ontwerpproces van een individueel hulpmiddel inzichtelijker, eenduidiger, reproduceerbaarder en in het onderwijs makkelijker overdraagbaar.

De projectleiders van de genomineerde projecten geven in een gesprek met de jury aan waarom juist hún onderzoek de RAAK-award verdient. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het jaarlijkse SIA-congres op 16 november. Tijdens het congres kunnen de congresdeelnemers ook stemmen op de projecten voor de zogenaamde Publiekprijs.

Schrijf je hier in voor het SIA congres op 16 november.  

 

Auteur: Monique van Laar

Meer nieuws

Wordt alumnus Shannon landelijke Ad-ambassadeur?
Samen vooruit: maak kennis met de versterkte directie van Fontys Paramedisch
SPECO en Sportstaff slaan handen ineen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.