Tweede Fontys Masterclass over (drugs)criminaliteit en ondermijning in Brabant

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

De tweede editie van Fontys Masterclass gaat over (drugs)criminaliteit en ondermijning in Brabant. Op 8 juni gaan presentator Marcel van Herpen, studenten van de verschillende Fontys opleidingen en andere geïnteresseerden daarover in het Parktheater Eindhoven in gesprek met de hoogste chef van de politie in Brabant, hoofdcommissaris Wilbert Paulissen.

(Drugs)criminaliteit hoort inmiddels bij Brabant als de Elfstedentocht bij Friesland. Vrijwel niemand kijkt nog op van een schietpartij of een liquidatie, drugsafval wordt lukraak in de bossen achtergelaten en in Wouwse Plantage werd zelfs een heuse onderwereldgevangenis inclusief martelkamer ontdekt. En ook in de bovenwereld lijken criminelen steeds meer invloed en macht te vergaren. Op het oog legitieme bedrijven worden gebruikt om de drugswinsten wit te wassen, ambtenaren worden onder druk gezet om een oogje toe te knijpen bij de handhaving of het verlenen van vergunningen en woningcorporaties zien hun panden gebruikt worden voor de productie of opslag van drugs.

Over Wilbert Paulissen
Hoofdcommissaris Wilbert Paulissen is een van de crimefighters die het tij in Brabant moet doen keren. Maar dat kan de politie naar eigen zeggen niet alleen. Ook inwoners, bedrijven en zelfs jongeren moeten hun steentje bijdragen om de invloed van de georganiseerde misdaad in Brabant een halt toe te roepen en vooral de manier waarop we naar drugs en drugsgebruik kijken, moet veranderen. “We vinden het gewoon allemaal niet zo erg”, zei hij een paar jaar geleden op een symposium van de Politieacademie. “Georganiseerde criminaliteit kan alleen bestaan omdat we met z’n allen teveel wegkijken als we dingen zien die niet deugen.”

Wilbert Paulissen was voordat hij chef werd van de politie Oost Brabant hoofd van de landelijke recherche. In die functie was hij onder andere betrokken bij het onderzoek naar de liquidatiegolf in Amsterdam en het onderzoek naar de ramp met de MH-17.

Aanvang en aanmelden
De Masterclass met Wilbert Paulissen vindt op woensdag 8 juni plaats in het Parktheater Eindhoven (Theaterpad 1) en begint om 15.30 uur. De Masterclass is voor iedereen gratis bij te wonen, aanmelden via www.fontys.nl/masterclass is wel verplicht.

Over Fontys Masterclass
Fontys Masterclass is de opvolger van de reeks Denk Groter Debatten die Fontys sinds 2012 samen met Omroep Brabant organiseerde. In een ‘college tour-achtige’ setting bespreekt presentator Marcel van Herpen samen met studenten en een gast een maatschappelijk relevant thema.

Meer nieuws

Lectorale Rede – Groot verschil door klein te doen
Studenten realiseren weggeefkast op basisschool ’t Karregat in Tongelre
Kom op de proef-tuin bij Fontys

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.