Uitreiking eerste microcredential Manufacturing Engineering

FOR SOCIETY

De hightech- en maakindustrie in Nederland, en met name de bedrijven in de Brainportregio, staan voor een flinke uitdaging: hoe binden, boeien en behouden we onze mensen voor het vakgebied van Manufacturing Engineering? Om professionals op dit gebied snel en efficiënt op te leiden met focus op de praktijk, ontwikkelden Fontys Hogeschool en Mikrocentrum samen de Manufacturing Excellence Course. Een unieke publiek-private samenwerking die op 25 september feestelijk bekroond werd met de uitreiking van de eerste microcredential aan 14 cursisten voor de module Operations Management. Deze cursisten zijn professionals bij ASML, het bedrijf uit Veldhoven draaide de pilot van deze course.

“De uitreiking van deze microcredential is een belangrijke stap vooruit in de manier waarop we leren en certificeren. Het benadrukt het belang van samenwerking tussen de publieke en private sector om te zorgen voor een goed opgeleide en wendbare beroepsbevolking,” aldus Joep Houterman, voorzitter college van bestuur Fontys . Ella Hueting, directeur Fontys Engineering sluit hier bij aan: “Het moedigt mensen aan om te blijven leren en hun vaardigheden bij te werken om relevant te blijven in een snel veranderende wereld.” Een ander, belangrijk, voordeel van deze opzet is dat het onderwijs op het gebied van manufacturing engineering meegroeit en ontwikkelt, zodat het aansluit op het bedrijfsleven. ASML was de aanjager van de Manufacturing Excellence Course, maar de kennis is ook van toepassing en in te zetten bij andere bedrijven.

Concreet maken 
Frank Bruls, manager afdeling opleidingen van Mikrocentrum: “Door de uitdagingen waar bedrijven in de Brainportregio voor staan, zien we de afgelopen jaren een trend waarbij bedrijven steeds meer op zoek zijn naar hoogwaardig modulair gecertificeerd onderwijs. Door deze unieke samenwerking en door gebruik te maken van elkaars sterktes, laten we met de Manufacturing Excellence Course zien hoe certificering en flexibilisering hand in hand kunnen gaan en kunnen we Leven Lang Ontwikkelen concreet maken.”

Vakmanschap
Een Manufacturing Engineer richt zich op het technische ontwerp van een machine, onderdeel of module en het proces er om heen. De Manufacturing Excellence Course helpt hen de principes te begrijpen om een productieomgeving efficiënter te verbeteren: Operationeel management, Supply chain management, Power skills en World class manufacturing (Industry 4.0). Antoine Keetels, senior director TwinScan Factory LAB Operations bij ASML: “Manufacturing engineering draait om vakmanschap, het continu zoeken naar meer efficiëntie en effectiviteit om het productieproces te verbeteren, om te kunnen maken wat de klant graag wil hebben. Dit vraagt om continu leren en bijblijven om tot het beste resultaat te komen, de opzet van deze course benadrukt dat. Daarnaast biedt het kansen voor onze engineers om zich verder te ontwikkelen door theorie en praktijk te combineren en zo nog trotser te zijn op hun vak.”

Extra capaciteiten en vaardigheden 
Amy Latour licht namens Fontys toe hoe deze microcredential tot stand kwam: “We zijn daarvoor benaderd door ASML met de vraag om meer aandacht te geven aan de extra capaciteiten en vaardigheden die nodig zijn binnen manufacturing. Fontys heeft dat opgepakt en is specifiek onderwijs gaan ontwikkelen. Niet alleen voor ASML, maar voor de hele technische regio. Het onderwerp manufacturing is namelijk ook van belang voor andere bedrijven binnen de Brainport-regio.” Lees via deze link het complete verhaal over leven lang doorleren met microcredentials.

Foto credits: Odette Beekmans
Tekst: Katja Huismans 

Meer nieuws

Wordt alumnus Shannon landelijke Ad-ambassadeur?
Samen vooruit: maak kennis met de versterkte directie van Fontys Paramedisch
SPECO en Sportstaff slaan handen ineen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.