Uitvinding van studenten verandert medische wereld India

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

De startup Eindhoven Medical Robotics heeft studenten van Fontys gevraagd om een frisse blik te werpen op een veel voorkomend probleem tijdens rugoperaties in India. De bijdrage die deze studenten hebben geleverd, is baanbrekend!

Eindhoven Medical Robotics (EMR) ontwikkelt medische robots die chirurgen ondersteunen bij het uitvoeren van ingewikkelde operaties over de hele wereld. De systeemarchitect van EMR, Bram de Beer, geeft aan dat de robots niet het werk gaan overnemen, maar zij juist de chirurgen die nog niet de ervaring hebben op het hoogste niveau kunnen helpen. Zo kan in India een medische robot een groot verschil maken bij rugoperaties. Door de hoge werkdruk krijgen de chirurgen weinig tijd voor een operatie om met een metalen instrument een deel van de ruggenwervel te verwijderen. Dit precisiewerk in de flexibele ruggengraat gaat in tien procent van de gevallen mis, wat kan leiden tot ernstige gevolgen voor de patiënt. Het handmatig opereren met dit metalen instrument zou overgenomen kunnen worden door een chirurgische robot, wat de slagingskans van de operatie enorm verhoogt. De vraag die EMR aan de studenten stelde, was een onderdeel te bedenken dat bevestigd kan worden aan de ruggengraat zodat de robot weet waar hij moet boren. De Beer vertelt: “Bij dit vraagstuk dacht ik vooral in klassieke mechanische oplossingen, welke moeilijk te produceren zijn. Studenten denken vaak in een andere richting en komen daardoor met verrassende nieuwe oplossingen.”

Makkelijkste idee, beste idee
De derdejaars studenten Aniek, Bjorn, Davide en Koen gingen vol enthousiasme deze uitdaging aan tijdens de verdiepende periode van hun opleiding Werktuigbouwkunde. Zo vertelde Koen: “Het was een gloednieuw project en er was nog weinig voorwerk gedaan. We mochten onze creativiteit gebruiken om een volledig nieuw product te bedenken.” De studenten keken met een open blik naar mogelijke oplossingen voor het vraagstuk en met succes: ze kwamen met een baanbrekend idee en ontwerp! En heel ingewikkeld is het niet eens. “Je kunt wel iets heel moeilijks bedenken, maar meestal zijn de simpelste ideeën de beste!” laat Bjorn weten. Ook De Beer geeft aan: “De studenten hebben me echt verrast. Deze oplossing is makkelijk te implementeren en daarnaast ook gebruiksvriendelijk voor de chirurg.”

Patent aangevraagd
De uitvinding van de studenten is zo revolutionair en nog niet eerder bedacht, dat er patent op aangevraagd wordt. De opdrachtgever Eindhoven Medical Robotics is erg onder de indruk van deze prestatie. Het komende jaar ontwikkelt het bedrijf de oplossing tot een product. Uiteraard blijven de studenten als uitvinders en hun trotse schooltutor Hein van de Vrande nauw betrokken bij dit proces. ­­

Foto: V.l.n.r.: Aniek Scharenborg, Bjorn Bogaerts, Koen Roestenberg, Davide Caris en Bram de Beer., credits Eiz Eddin Ghosn
Auteur: Renee de Kruif 
 

Meer nieuws

Het herwinnen van betonmaterialen uit gebouwen
Fontys werkt aan toekomstbestendige ‘sticky campus’ in Venlo
Nieuwe master Applied Quantum Technology start in 2025

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.