Van eenzaamheidssimulatie tot een contactladder

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Op 23 januari 2024 vond de kick-off-bijeenkomst plaats van zes nieuwe health-gerelateerde onderzoeksprojecten, die de tweede editie vormen van Impact for Health. Ook dit jaar ondersteunt en financiert het Centre of Expertise Health de opstartperiode van onderzoeksprojecten die schitteren in verscheidenheid en altijd multidisciplinair en in samenwerking met partners worden uitgerold. ”We bereiken samen zoveel meer dan afzonderlijk.”

De zes projecten voor 2024 zijn geselecteerd uit zestien ambitieuze voorstellen. Tijdens de bijeenkomst presenteerden de projectleiders van de gehonoreerde projecten hun plannen voor het komende jaar. Dit markeerde ook de afsluiting van de Impact for Health-call van 2023, waarvan een aantal onderzoekers aanwezig waren. De middag draaide om kennismaken, kennis delen en vragen stellen. “Impact for Health draait niet alleen om nieuw onderzoek, we willen ook de kracht van de samenwerking een belangrijke rol geven”, aldus onderzoeksmanager Lieky van Beek.

De diversiteit van deze tijd
Het project ‘Into Loneliness’ wordt geleid door Eric Schoenmakers en richt zich op het gebruik van VR-technologie om eenzaamheid te ervaren en daarmee professionals te voorzien van betere interventietools. De ontwikkeling van dit project is opgedeeld in fasen, waaronder het ontwerpen van een platform en het ontwikkelen van leermiddelen.

Fontysonderzoeker Joost Marx introduceerde een project gericht op afstandsondersteuning in het zorgonderwijs, met behulp van smartglasses. Op welke manier moet de studentbegeleiding worden aangepast, als je met smartbrillen gaat werken? En welke juridische consequenties zijn van belang? Het project start met een workshop om verschillende scenario’s te creëren.

Martijn Balsters richt zijn focus op het detecteren van gedragscues, die het welzijn en de mentale gezondheid van jongeren kunnen voorspellen. Denk aan taalgebruik, stem- en gedragskenmerken. Dit project onderzoekt het automatisch identificeren van dergelijke gedragscues in een coaching-context.

Hélène van den Nieuwenhoff sprak over het creëren van betekenisvolle contacten in een samenredzame buurt. Het plan is om een ‘contactladder’ (vragenlijst voor sociale samenhang) te actualiseren, met als doel de banden tussen oudere burgers te versterken en daarmee hun zelfredzaamheid te vergroten.

Naast deze vier projecten gaan ook Fontysonderzoekers Ferry van de Mosselaer en Manon Peeters in 2024 aan de slag met Impact for Health.

Afgerond… of werk in uitvoering
De aanwezige projectleiders van de vorige editie bespraken daarnaast de afrondende projecten van 2023. Muriel van Doorn deelde enthousiaste reacties op het gebruik van VR bij mensen met dementie. Marc van Bakel benadrukte de educatieve waarde van 360-graden filmpjes in zorgsituaties, gemaakt door studenten. Ida Damen rapporteerde over de bijna voltooide WalkShopBox, een tool die wordt toegevoegd aan het groeiende ‘WorkWalk-assortiment’.

Aan sommige projecten wordt nog gewerkt, zoals ‘het andere gesprek’ van Carin de Brouwer.  Hélène van den Nieuwenhoff benadrukte het belang van gemeenschapsbinding door de inzet van een professionele buurtverbinder in het onderzoeksproject Kwilt, en Nico Schram besprak de integratie van gezondheidsdenken in de planning van groene bedrijventerreinen.

De bijeenkomst vormde een inspirerend en ambitieus startschot van 2024, voor het Centre of Expertise Health en de daarbij betrokken onderzoekers en partners. De grote verscheidenheid aan initiatieven en de betrokkenheid van externe partners heeft de potentie om de gezondheidszorg op verschillende manieren te helpen innoveren. De rode draad van de kick-off was duidelijk: innovatie én samenwerking staan voorop in de aanpak van gezondheidsuitdagingen. 

Meer informatie over het Centre of Expertise Health en alle Impact for Health-projecten van 2023 en 2024 zijn te vinden op www.fontys.nl/health

Auteur: Christel Ruijs

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.