Van vesting tot Formule 1: wiskunde is overal!

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Op vrijdag 15 maart 2024 vindt in Sittard het zevende FLOS wiskundesymposium plaats. Fontys Lerarenopleiding Sittard nodigt iedereen die het vak wiskunde geeft van harte uit om op deze dag de liefde voor het vak wiskunde met elkaar te vieren. Het doel van deze dag is om deelnemers inhoudelijk en vakdidactisch bij te scholen en te verrijken. Het vak wiskunde zal op allerlei manieren in de schijnwerpers staan. Of het nu gaat om het ontwerp van een vesting in de 16e eeuw, of de vraag waar een racewagen in de Formule 1 zoveel aerodynamica vandaan haalt: wiskunde is overal!

Het symposium richt zich met name op startende en ervaren wiskundedocenten en wiskundedocenten in opleiding, zowel bachelor- als masterstudenten. Maar docenten van verwante vakgebieden zijn uiteraard ook meer dan welkom. In de plenaire openingssessie gaat docent wiskunde Henk Hietbrink terug in de tijd, naar de 16e eeuw. De tijd waarin wiskunde nuttig werd. Met meetkunde en goniometrie kon je rekenen aan een ontwerp voor een vesting, bijvoorbeeld hoe lang de zijden zijn en hoe groot de hoeken, maar ook hoeveel kubieke meter grond afgegraven of verhoogd moest worden. Simon Stevin was in 1594 een van de eerste die het ontwerp van een vesting systematisch beschreef en verslag deed van de discussie over de nieuwste ontwikkelingen. In de zeventiende eeuw verscheen een groot aantal boeken over vestingbouw met een wiskundige insteek. Ieder zich zelf respecterende schrijver had een eigen methode om te rekenen aan de afmetingen van een vesting. Hietbrink gaat in deze lezing in op vestingbouw als context voor sinus-, cosinus- en tangensregel.

Daarna kunnen deelnemers meedoen aan interessante workshops en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Deze worden verzorgd door huidige en oud-studenten van de masteropleiding wiskunde van FLOS. Bart Gootzen verzorgt een workshop over de rol van wiskunde in de Formule 1.  “Aerodynamics are for people who can’t build engines.” Een bekende uitspraak door Enzo Ferrari, waarvan het tegendeel is bewezen door vele technici in de Formule 1. Natuur- en wiskunde zitten diep verweven in de ontwikkelingen van de koningsklasse van de autosport. Bart neemt deelnemers mee in de wiskunde achter krachten, innovatieve uitvindingen en strategieën in de wereld van Formule 1.

Een eenvoudig en kort bewijs voor een wiskundige stelling is doorgaans iets wat de voorkeur heeft voor leerlingen, studenten en zelfs docenten. In een (deels interactieve) humoristische lezing laat Tristan Romijn zien hoe alombekende wiskundige stellingen op een omslachtige wijze bewezen kunnen worden.

Joeri Mullen neemt deelnemers mee in de gedachte achter zijn wiskunde YouTube kanaal ‘Mathastic’. Want hoe ga je er als docent mee om als leerlingen een stuk les hebben gemist of de uitleg niet (helemaal) begrijpen? Bij geen enkel vak kan dit zo een desastreuze en demotiverende gevolgen hebben als bij wiskunde. Het doel van het YouTube kanaal is leerlingen plaats- en tijdonafhankelijk hulp bieden bij dit uitdagende vak. Joeri geeft een inkijkje in zijn YouTube kanaal en hij bespreekt waarmee hij zich onderscheidt van andere uitlegvideo’s.

Ook kunnen deelnemers in een open discussieronde met elkaar in discussie gaan over de controversiële dilemma’s in de (vakdidactische) wiskundewereld.

Tenslotte gaat lerarenopleider wiskunde Liesel Frans in de tweede en afsluitende plenaire sessie in op de schoonheid van en de fascinatie voor wiskunde. Hoe kun je dit op een klas overbrengen en daarmee de verwondering voor het vak wiskunde stimuleren?

Je kunt je tot en met 12 maart aanmelden voor het FLOS Wiskundesymposium. https://www.fontys.nl/Over-Fontys/Fontys-Lerarenopleiding-Sittard/Evenementen.htm

Auteur: Linda Koster

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.