Van voedselverspilling naar gezonde bedrijfssnacks

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Voor iedere startende onderneming is duurzaamheid inmiddels het vleugelwoord. Maar duurzaamheid komt in veel verschillende vormen: het tegengaan van voedselverspilling is daarin heel belangrijk. Maak kennis met SnackBeter: een startup die een innovatieve oplossing heeft bedacht om groenten en fruit, die anders verspild zouden worden, te verwerken tot heerlijke en gezonde snacks voor bedrijven. 

Snackbeter werd opgericht tijdens de Fontys minor Ondernemerschap door vijf studenten met een zeer diverse studierichting. Kay van Geijn studeert journalistiek in Tilburg, Robin Vong studeert Chemie aan Avans, Karel Burgmans volgt de MKB-studierichting, Gijs Bogers studeert Commerciële Economie en Rick Schilders volgt de studie Werktuigbouwkunde. Het vijftal vond elkaar tijdens de minor en uit de brainstorm aan het begin kwam het idee voor SnackBeter. 

Van brainstorm tot succesvolle pilot 
Mede-oprichter Kay legt uit hoe het prille begin van SnackBeter tot stand kwam. “We wilden graag een positieve impact maken en tegelijkertijd een behapbare onderneming opzetten. Toen we ontdekten dat er jaarlijks meer dan 4,2 miljoen kilo voedsel wordt verspild, alleen al bij de Sligro, besloten we om groenten en fruit te redden en ze te verwerken tot gezonde snacks voor bedrijven. Denk hierbij aan soepen, maar ook smoothies en gesneden fruit. Wij verkopen die producten aan bedrijven, zodat zij hun werknemers kunnen voorzien van voedzame opties. Zo zorgen zij ervoor dat werknemers gezonder en wellicht tevredener kunnen worden in een tijd waarin bedrijven moeten knokken om personeel te behouden.” 

Al snel kreeg het idee meer tractie, en ging het viertal het gesprek aan met horecagroothandels Sligro en Hanos. Die reageerden in eerste instantie positief, vertelt Kay “Uiteindelijk haakten zij toch af en hebben we het over een andere boeg moeten gooien. Toen is een groenteboer uit Bergeijk onze leverancier geworden. Zo konden we toch nog onze producten gaan leveren.” 

De minor Ondernemerschap 
Voor Kay en de rest van het SnackBeter-team werd hun onderneming al snel werkelijkheid. Tijdens de minor Ondernemerschap aan het Fontys CvO werden ze bovendien begeleid in hun ondernemersdrift. Over het algemeen een zeer positieve ervaring, blikt Kay terug. “Het feit dat we de kans kregen om zelf een onderneming op te zetten en te runnen, was erg waardevol. We leerden omgaan met verschillende uitdagingen en ontwikkelden vaardigheden die we in de praktijk konden toepassen. Ook het sparren met medestudenten en het ontvangen van begeleiding van trainers en coaches -die allemaal uit de ondernemerswereld komen- was zeer waardevol. Na het volgen van de minor heb ik alleen maar meer zin gekregen om te gaan ondernemen.” 

Na een succesvolle pilot zou je misschien zeggen dat SnackBeter nu door gaat groeien, maar de vijf studenten hebben besloten om het bedrijf tijdelijk ‘in de ijskast’ te zetten. Kay legt die keuze uit: “Eerst moeten we afstuderen. We willen de spullen die we hebben bewaard behouden en het bedrijf op termijn weer oppakken, zodra we zijn afgestudeerd of na een jaar. We hebben nog steeds veel enthousiasme en geloven in de potentie van SnackBeter, dus hopelijk komt het in de toekomst nog verder van de grond. Voor mij persoonlijk zit ondernemen van jongs af aan in mijn bloed, dus ik zal dat altijd blijven doen.” 

Auteur: Fontys Centrum voor Ondernemerschap

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.