Verbinding tijdens Engineering and Technology in Practice

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Op donderdag 7 juli presenteerden tweede- en derdejaars Fontysstudenten hun eindprojecten tijdens het online symposium ‘Engineering and Technology in Practice’. Bedrijven en andere geïnteresseerden konden dit symposium, georganiseerd door het Centre of Expertise HTSM, digitaal bijwonen. De onderwerpen van de presentaties liepen heel erg uiteen: van technologie in de gezondheidszorg tot duurzaamheid. Aan het eind van de middag werd het project ‘Datascience in the Lab’ door de jury aangewezen als winnaar. Op 6, 7 en 8 juli waren de projecten ook te zien tijdens een expositie in gebouw Nexus in Eindhoven.

Kennis delen tussen studenten en bedrijven
Lonneke Peters van het Centre of Expertise High Tech Systems & Materials (HTSM) vertelt dat ze een duidelijk doel voor ogen hadden bij de organisatie van het symposium: kennis delen over de projecten waar de studenten mee bezig zijn. Voornamelijk met het bedrijfsleven. Het symposium biedt bovendien de mogelijkheid voor studenten en het bedrijfsleven om met elkaar in contact te komen. De middag was een succes! “Er waren ongeveer 100 mensen uit het bedrijfsleven digitaal aanwezig bij het symposium,” vertelt Lonneke. “In totaal hebben er ruim 200 mensen ingelogd.”

Bezoekers kwamen binnen in een online lobby waar korte videopitches van de projecten en algemene informatie te zien waren. Vanuit de lobby konden ze vijf digitale ‘kamers’ in. In elke kamer was live een presentatie van één van de 27 deelnemende projectgroepen te volgen. Tijdens de presentatie konden bezoekers via een chatfunctie vragen stellen.

Symposium met hybride opstelling
Deze editie van het symposium had een hybride opstelling. De mogelijkheid om de presentaties op 7 juli live bij te wonen, bestond namelijk nog altijd. “We moedigden coördinatoren en leden van projectgroepen aan om medestudenten en bedrijven betrokken bij het project uit te nodigen op Nexus. Hier konden ze de presentatie op locatie volgen,” vertelt Lonneke. Een aantal groepen heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Daarnaast waren de projecten op 6, 7 en 8 juli ook te zien tijdens een expositie in gebouw Nexus in Eindhoven.

Eerdere edities werden uit noodzaak digitaal gehouden: door het coronavirus was een symposium op locatie simpelweg niet mogelijk. Dit keer werd er echter heel bewust gekozen om het symposium ook online toegankelijk te maken. Lonneke vertelt dat de drempel voor bedrijven om een kijkje te nemen bij één of meerdere presentaties op deze manier veel lager is. “Bedrijven moeten de afweging maken of het bezoeken van een heel symposium op de campus de tijd en moeite waard is. Online kunnen ze vanuit hun locatie snel inloggen, en enkel de presentaties bijwonen die relevant zijn voor hun werkveld.”

‘Datascience in the Lab’ wint award
Vier projecten werden genomineerd voor de Engineering and Technology in Practice Award: de projecten ‘Standardised Manual Knee Tester’, ‘Photonic Crystal Sensor’, ‘RILey’ en ‘Datascience in the Lab’. Ze werden beoordeeld door een jury bestaande uit mensen uit het bedrijfsleven, medewerkers van Fontys en een student. Deze jury beoordeelde de projecten onder andere op impact, de marktwaardigheid, het belang voor de samenleving en de aanpak van het team. Unaniem koos de jury voor het project ‘Datascience in the Lab’ van Anke Haakma, Sophie Suijdendorp en Timo Roolant. Dit winnende projectteam ontving 500 euro.

Volgende editie vindt plaats in februari
De volgende editie van Engineering and Technology in Practice vindt plaats in februari. Dan zijn het de semester 7 projecten die gepresenteerd worden. Hoe die editie er precies uit gaat zien, weet Lonneke nog niet. “We zouden het mooi vinden om bedrijven bij ons op locatie uit te nodigen, daar zijn veel bedrijven ook wel weer aan toe,” vertelt ze. “Maar we willen de toegankelijkheid van het digitaal symposium behouden. Hoe we het precies gaan vormgeven is dus nog even puzzelen.” Maar dat het symposium in februari plaats gaat vinden is zeker!

Auteur: Inge Joosten

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.