Vierdejaars CO IEMES Melissa Janssen in finale Better Than Ever

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Pop met een rauw randje. Zo omschrijft vierdejaars student CO IEMES Melissa Janssen haar muziek zelf. En dat is nog best bescheiden. Haar uitvoering van Piece Of My Heart (Janis Joplin) tijdens de derde aflevering van het RTL-programma Better Than Ever was zo overtuigend, dat ze van haar ‘collega’s’ rechtstreeks naar de finale mocht. Daarin is ze komende zaterdag te zien. Een dag eerder verschijnt haar nieuwe single Eleven onder haar artiestennaam Alissa May.

Afstuderen, een optreden op televisie en een nieuwe single. Het lijkt alsof komende weken alles in het leven van Melissa bij elkaar komt. Druk? Ja, dat is het, maar ze heeft het er graag voor over. Ruim zes jaar na haar deelname aan The Voice, waarin ze de halve finale haalde, staat haar carrière opnieuw in de startblokken. Daarin heeft ze vooral zelf de hand. ‘Muziek maken, mixen, masteren, ik wil alles onder controle houden.’ Al heeft ze met gitarist Wesley Nuis (Davina Michelle) en Remon Hubert (Caro Emerald) inmiddels wel een bescheiden team om zich heen verzameld. Daarmee verkent Melissa de richting die ze uit wil, het muzikale pad dat ze wil bewandelen. Pop dus, met een rauw randje, Engelstalig en persoonlijk. ‘Ik praat niet gemakkelijk’, zegt ze. ‘Ik ben beschermd opgevoed en vind het lastig mezelf te uiten. In mijn muziek lukt dat wel.’

Liefde voor rock
Dat besef heeft Melissa al jaren. Op vijftienjarige leeftijd deed ze mee aan The Next Pop Talent, een talentenjacht van SBS6 die ze won. Hoewel ze er een platencontract aan overhield, kwam het niet van een doorbraak. ‘Het was goed om de televisiewereld te leren kennen, maar ik was nog niet zover.’ Dat ze geen overhaaste beslissingen nam, dankt ze vooral aan haar vader. ‘Ik doe dit vanaf mijn elfde samen met hem. Ik vind zijn mening belangrijk.’ Dus was hij er ook bij toen ze meedeed aan The Voice, waarin ze met haar krachtige stem en een door haar zelfgekozen coverrepertoire doordrong tot de halve finale. De huidige ophef rondom het programma ontgaat haar niet, maar zelf heeft Melissa goede herinneringen aan haar deelname die heeft bijgedragen aan haar ontwikkeling. Ze koestert het netwerk dat ze heeft opgebouwd en de liefde voor rockmuziek die eruit voortkwam.  

Eigen identiteit
Toch was haar zoektocht daarmee niet ten einde. Vier jaar geleden koos ze bewust voor de opleiding CO IEMES, als een soort plan B. ‘Steeds opnieuw beginnen met steeds een ander team, ik begon mijn plezier in muziek kwijt te raken, maar ik heb wel bewust gekozen voor een studie die met het vak te maken heeft.’ Afgelopen jaren heeft ze een eigen identiteit ontwikkeld en heeft ze de fijne kneepjes van communicatie leren kennen. ‘Ik wil dat mensen mijn verhaal horen’, zegt Melissa beslist. Haar deelname aan Better Than Ever, waarin ze terugblikt op haar verleden, ziet ze dan ook vooral als springplank naar de volgende stap in haar carrière, een stap waarbij Melissa zelf de regie in handen heeft, samen met professionals waarmee ze kan sparren. Hoe de toekomst eruit gaat zien? Nog dit jaar hoopt Melissa een EP uit te brengen. Daarnaast wil ze het liefst zoveel mogelijk optreden.

Luister naar Allisa May op Spotify

Auteur: Paul Geerts/Foto’s: Linda Hastrich

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.