Wat betekenen AI en big data voor internationale veiligheid?

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Alles draait om data tegenwoordig. Artificial intelligence, als transformatieve technologie, zou niks kunnen zonder de enorme datasets die beschikbaar zijn. Ze zijn de motor achter onze markten, systemen en sociale netwerken. Maar wat betekent dat voor het continue geopolitieke spel, hoe klaar is onze internationale veiligheid voor deze transitie?

Datasets 
Daar spreekt onze host Erdinç Saçan over in de zevende aflevering van AI Garage met Mark Madsen, docent en onderzoeker bij Fontys ICT. Madsen spreekt regelmatig over dit onderwerp bij het GCSP (Geneva Centre For Security Policy). Samen bespreken ze de risico’s die volgen op het aanleggen van enorme datasets met beperkt toezicht en vaak ontoereikende veiligheidsmaatregelen. Voorbeelden zijn er genoeg terug te zien in de recente geschiedenis, denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

Oekraïne 
Geopolitieke spanningen zijn niet nieuw natuurlijk, maar het is de aard en impact die veranderd volgens Madsen. Waar in het verleden spionage een gegeven was, wordt de dreiging vaak minder tastbaar en ondanks dat we vaak spreken over cyberoorlog is er vaak geen sprake van zichtbaar conflict. Desondanks, illustreert ook het recente conflict in Oekraïne hoe data/informatie en media de aard van conflict veranderen en bepalend zijn in de uitkomsten.

Meer weten over geopolitiek, big data en AI? Je luistert hier onze laatste aflevering:

 

De podcast AI Garage is een initiatief van Fontys ICT, het lectoraat AI & Big Data en het Kenniscentrum Applied AI for Society. Erdinç Saçan is de vaste host.

Auteur: Guido Segers

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.