Wat betekent AI voor film en acteurs?

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

In de nieuwste Indiana Jones film, wordt de held uit de titel gespeeld door de inmiddels 81-jarige Harrison Ford. Maar geen zorgen, met AI kunnen we hem een stuk jonger maken. In de Star Wars films zagen we Carrie Fischer en Peter Cushing hun rollen herhalen, maar het bizarre was dat de acteurs beiden overleden waren. AI maakt het mogelijk, maar inmiddels kan er al veel meer. Wat gaat dat doen met de wonderlijke wereld van film? Daar praten we over in de 12de aflevering van AI Garage.

Filmdokter 
Twan Arts is cinefiel en docent film bij Fontys. Hij is ook zelfbenoemd filmdokter en kijkt graag film, leest graag over film en praat graag over film. Kortom, de ideale gast voor een aflevering waarin we kijken naar de impact van AI op zijn geliefde medium. Want AI heeft ontzettend veel wonderlijke toepassingen. Wel eens een film gekeken die overdubbed is (dat betekent dat de originele spreektaal vervangen is door een andere)? Met AI kun je dat oplossen, door spraak te genereren en het beeld daarop aan te passen. Zo kan Harrison Ford ineens vloeiend Nederlands spreken bijvoorbeeld (of Cillian Murphy had net wat minder onnavolgbaar Nederlands gesproken in Oppenheimer). Anderzijds, wat doet het met het acteurschap als je over 100 jaar nog steeds Indiana Jones films kunt maken?

Verandering 
Erdinç en Twan spreken uitgebreid over de toekomst van film (en het verleden). Over filmmakers, en hoe je op een manier AI kan omarmen die je creativiteit intact houdt. Over liefhebbers, die zich nog altijd kunnen laten meenemen in een bijzondere ervaring. Zeker in bioscopen vol immersieve technologie, die zeker hun magie nog niet kwijt zijn! Je beluistert de hele aflevering hier!

 

De podcast AI Garage is een initiatief van Fontys ICT, het lectoraat AI & Big Data en het Kenniscentrum Applied AI for Society. Erdinç Saçan is de vaste host.

Auteur: Guido Segers

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.