Wat doet AI eigenlijk in de muziek?

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Wat gebeurt er eigenlijk als een nummer van je favoriete artiest niet door die artiest gemaakt is. Niet alleen is het nummer niet door de artiest geschreven, dat is niet eens zo ongewoon, de stem die je hoort en de instrumenten zijn allemaal afkomstig van een computer. Generatieve AI maakt de artiest overbodig, althans dat lijkt nu het geval. Wat doet AI eigenlijk in de muziek? Wat kan het allemaal? Maar ook vragen we ons af in de elfde aflevering van AI Garage wat het doet met onze perceptie van kunst. Dat en meer met Danny Bloks, docent-onderzoeker, DJ en muzikant, die aanschuift in de laatste aflevering bij Erdinç Saçan.

Artificial intelligence en muziek 
Eigenlijk is AI niet nieuw in de muziek. Algoritmes worden al langer gebruikt in de productie van muziek, om werk wat anders erg omslachtig is en afhankelijk van getalenteerde mensen uit handen te nemen. Zelfs muziek gegenereerd door AI is niet nieuw. Er zijn een aantal novelty acts, maar ook in de underground zijn bands te vinden die grotendeels door AI gegeneerde klanken produceren. Het was recentelijk dat er een nummer verscheen van een bekende rapper, wat meteen een hoop online buzz kreeg. Maar, wat bleek, het nummer was een fake. Althans, de artiest zelf had er niets mee te maken. Plots zijn we wakker geworden, de impact van AI is nu echt geworden. Dus what’s next?

AI-artiest 
Danny Bloks is docent-onderzoeker en was nauw betrokken bij de Fontys AI Community en de minor AI for Society, ingericht om ook niet-ICT studenten de kans te geven om bekend te worden met AI en de mogelijkheden daarvan. Er is inmiddels een grote roep om de AI-literacy te vergroten onder studenten, maar ook onder professionals in diverse vakgebieden. Onlangs schreef Danny ook een uitgebreid artikel over zijn visie op AI voor Bron en onze problematische neiging om antropomorfische eigenschappen te maken aan wat, in essentie, een stuk gereedschap is. Maar wat als AI de rol van een artist overneemt? 

Naast AI is de grote passie van Danny muziek. Hij staat erom bekend regelmatig plaatjes aan te zwengelen, en ook experimenteert hij met AI om zelf muziek te maken. Daar hoor je een impressie van in de podcast. Met Erdinç spreekt hij in de onderstaande aflevering over de impact van AI op muziek en de muziekindustrie.

Luister ‘m hier: 

Erdinç Saçan is vaste host bij AI Garage en docent-onderzoeker bij Fontys ICT. Hij schreef ook het boek ‘Inclusive Artificial Intelligence’. De podcast AI Garage is een initiatief van Fontys ICT, het lectoraat AI & Big Data en het Kenniscentrum Applied AI for Society

Geplaatst door Guido Segers

Meer nieuws

Inspelen op grote transities met de nieuwe deeltijdmaster Human Capital Innovatie
Samenwerken aan maatschappelijke impact
Directeur Sabine Gabriël neemt afscheid van Juridische Hogeschool

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.