Wat ‘ervaren’ met de mbo-student doet

FOR SOCIETY

Op 22 maart vond de gezamenlijke evaluatie plaats over de vijfdaagse ervaringsprogramma’s, met zowel deelnemende mbo-scholen als Fontys docenten. De ervaringsprogramma’s (voorheen bekend als de keuzedelen) hebben als doel de mbo-student zo realistisch mogelijk te laten ervaren wat het is om te studeren aan een hbo opleiding. En wat blijkt uit de evaluatie: dat lukt aardig goed!

Deelname aan de vijfdaagse ervaringsprogramma’s laat studenten zich op een goede manier oriënteren en de sfeer van de Fontys gebouwen proeven. De fysieke ervaring doet veel met de student. Inhoudelijk vonden de deelnemers de programma’s ook erg leerzaam en interessant. De uitleg van onze hbo-studenten werd als zeer prettig ervaren.
Enkele studenten vonden het jammer dat ze maar met één opleiding konden kennismaken, omdat ze graag wilden proeven en ervaren bij verschillende opleidingen. Echter is het een bewuste keuze om voor de vijfdaagse ervaringsprogramma’s te richten op één vakgebied, zodat er ruimte is voor diepte-oriëntatie. Voor de studiekiezers die nog geen idee hebben of behoefte hebben aan bredere oriëntatie, zijn proefstudeer- of opendagen een betere optie.

Invloed op studiekeuze
Uit eerder onderzoek naar de invloed op studiekeuze bleek al dat deelname aan de ervaringsprogramma’s studenten bevestigt in hun keuze. Voor de meesten zorgt het volgen van een ervaringsprogramma niet voor een wijziging in hun keuze voor werken of doorstuderen. Voor enkele studenten was dat wel het geval, zij kozen na deelname aan het  ervaringsprogramma ervoor om verder te gaan studeren in plaats van te gaan werken. Wat we in ieder geval kunnen stellen is dat het ervaringsprogramma over het algemeen als zeer waardevol wordt gezien en als een échte aanvulling op de proefstudeer- en opendagen.

Meer weten?
Er is momenteel een aanbod van 32 vijfdaagse ervaringsprogramma’s. In totaal konden deze programma’s rekenen op 850 deelnemers in het afgelopen “seizoen”. Wil je meer weten, of als Fontys collega eens in gesprek over het ontwikkelen van een  ervaringsprogramma voor jouw opleiding? Neem dan contact op met Carola Hollander (c.hollander@fontys.nl).

 

Auteurs: Bo van Otterdijk en Zoë Verwers

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.