Wat kunnen wearables betekenen voor de zorg?

FOR SOCIETY

Wearables zijn apparaten, zoals je smart watch. Ze hebben diverse sensoren, waarmee data verzameld wordt, bijvoorbeeld voor je rondje fietsen of hardlopen. Maar wearables krijgen ook steeds meer toepassing in de zorg, dankzij slimme sensoren en dataplatforms. Wat nou als je dagelijkse wearables kan inzetten voor zorgdoeleinden? Daarover gaat het in de nieuwe aflevering van AI Garage.

Een stem geven aan patiënten 
Wearables kunnen ingezet worden met een monitoringsfunctie; je verzamelt data om inzicht te krijgen in je gesteldheid. Maar slimme monitoring kan ook signaleren en dat is in het bijzonder nuttig in gevallen waar de patiënt niet in staat is om zelf problemen te melden. Sterker nog; met de datasets die we hebben, kunnen we mogelijk ook voortijdig signaleren en voorspellen. In het project ‘Van Sensoren naar Zorg’, worden de mogelijkheden van wearables verkend. 

Multidisciplinair onderzoeksteam
Een vraag naar een technische toepassing in de zorg, vereist meer dan alleen een zorg of ICT-expert. Daarom werkt een multidisciplinair team samen binnen dit project. Petra Heck en Evelien van de Garde werken bij Fontys ICT en projectleider Manon Schaap-Peters bij Fontys Paramedisch. Omdat het gebruik van persoonlijke data extra vragen oproept, is ook Noortje Lavrijssen aangehaakt vanuit de juridische hogeschool.

Alle vier gaan zij in gesprek met host Erdinç Saçan in de laatste aflevering van AI Garage. Die luister je hier!

 

De podcast AI Garage is een initiatief van Fontys ICT, het lectoraat AI & Big Data en het Kenniscentrum Applied AI for Society. Erdinç Saçan is de vaste host. Interessant onderwerp voor onze podcast? Aarzel niet om contact op te nemen met Guido Segers

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.