Wedstrijd voor robots in de fabriek van de toekomst

FOR SOCIETY

Dat robots een belangrijke rol gaan spelen in de fabriek van de toekomst, is een feit. De internationale robotwedstrijd RoboCup@Work is hier helemaal op ingesteld. Bij deze wedstrijd moet elk team een robot programmeren om verschillende taken zo goed, snel en efficiënt mogelijk uit te voeren. De werkzaamheden die de robots moeten doen, zie je veel terug in fabrieken. Ook het team RoboHub van Fontys Engineering doet mee aan de RoboCup@Work!

Tijdens de robotwedstrijd RoboCup@Work strijden teams met robots die zij zelf programmeren. Deze robots moeten verschillende taken uitvoeren die ze ook in een geavanceerde fabriek tegen kunnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het laden en lossen van containers met objecten van verschillende groottes, het ophalen en bezorgen van objecten in zowel georganiseerde systemen als ongeorganiseerde hopen en het bedienen van machines (op knoppen drukken of deuren en laatjes open en dicht maken).

Sinds 2017 doet het team RoboHub van Fontys Engineering mee met deze wedstrijd. In het eerste jaar nog, net als alle andere teams, met een robot die ze gekocht hadden en programmeerden met de juiste software. Maar later met een robot die ze helemaal zelf maakten. Hoewel deze robot (met de bijnaam Frankenstein) alleen bestond uit een frame met een arm en een camera en nog niet hetzelfde intelligentieniveau had als de andere deelnemende robots van de RoboCup@Work, werd het team wel uitgenodigd voor het WK. Er was namelijk nog niet eerder een team dat deel wilde nemen met een zelfgebouwde robot.

RoboHub naar het WK
In 2019 kwalificeerde RoboHub zich rechtmatig voor het WK in Sydney, Australië. Dit keer met een meer geavanceerde, maar nog altijd zelfgemaakte robot. Verrassend was dat er twee andere teams waren die ook deelnamen met een robot die ze zelf gebouwd hadden. Zij hadden zich het voorgaande jaar laten inspireren door de robot van Fontys. Van de acht deelnemers eindigde RoboHub in Sydney op de vijfde plek.

Wat bleek, het team had een trend gezet! Tijdens het (in verband met corona digitale) WK van 2020 namen nog meer zelfgemaakte robots deel. En in 2021 was bijna elke deelnemende robot aan het WK in Bangkok gebouwd door het team zelf. Eigenlijk niet gek, want er zijn weinig bedrijven die dit soort robots maken. Bovendien is een geavanceerde robot duur. Daarom gebruikten de teams vaak robots met verouderde technologie. Door de robot zelf te bouwen, kunnen ze kosten besparen op een hypermoderne robot. In 2022 heeft slechts één team samengewerkt met een startup die voor hun een robot maakte. Alle andere teams maakten gebruik van een zelfgebouwde robot.
Hoewel de RoboCup@Work natuurlijk een wedstrijd is, wordt er ook veel kennis gedeeld en informatie uitgewisseld. Het evenement staat namelijk in het teken van innovatie. Tijdens de wedstrijd nemen de teams regelmatig een kijkje bij elkaar en praten ze over de keuzes die ze gemaakt hebben bij het programmeren van hun robot. Bovendien is alle software ‘open source’, wat betekent dat hij online staat en door iedereen gebruikt mag worden.

Samenwerken met het bedrijfsleven
Dat de teams een robot bouwen en geen robot kopen, betekent overigens zeker niet dat er geen samenwerking meer is met het bedrijfsleven. De RoboCup@Work is erg interessant voor techbedrijven. De robots moeten taken uitvoeren die in fabrieken steeds vaker geautomatiseerd worden. Tijdens de RoboCup@Work worden hiervoor slimme oplossingen bedacht. Erg interessant dus voor het bedrijfsleven. De challenges worden dan ook vaak gebaseerd op vraag vanuit fabrieken. Op dit moment staat een groot deel van de wedstrijd in het teken van uitdagingen in de logistiek.

Ook RoboHub is in contact met bedrijven. Bijvoorbeeld voor sponsoring. Zo is Vanderlande, een bedrijf dat zich specialiseert in logistieke verwerkingsautomatisering, een grote sponsor van Robohub. RoboHub is overigens ook geen officieel studententeam meer, want een aantal van de leden is namelijk al gewoon aan het werk. Zij vonden deelname aan het team tijdens hun studie zo leuk, dat ze ook na hun afstuderen nog lid zijn gebleven en meewerken aan de bouw van hun robot voor de RoboCup@Work!

Ben jij student van een van de technische opleidingen van Fontys Engineering en wil je met RoboHub naar het volgende WK? Het team is op zoek naar nieuwe leden! Stuur een mail naar info@robohub-eindhoven.nl.

Auteur: Inge Joosten

Meer nieuws

Wordt alumnus Shannon landelijke Ad-ambassadeur?
Samen vooruit: maak kennis met de versterkte directie van Fontys Paramedisch
SPECO en Sportstaff slaan handen ineen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.