Werkveld komt kennis snacken bij Fontys

FOR SOCIETY

Hoe neem je professionals uit het werkveld mee in belangrijke ontwikkelingen die spelen binnen opleidingen? Een actueel vraagstuk waar Fontys Paramedische Hogeschool (FPH) mee aan de slag ging. Met het nieuwe concept ‘Kennissnacks voor professionals’ gaat het instituut professionals via workshops meenemen in de ontwikkelingen binnen het onderwijs. Op donderdag 17 februari vond de aftrap plaats. 

Hoe leiden wij de zorgprofessionals van morgen op? Toetsen we professionals-in-opleiding nog wel op dezelfde manier als toen ervaren professionals de opleiding deden? Je als opleider inzetten als kennispartner voor het werkveld en zo ook de samenwerking en het netwerk versterken, zijn belangrijke pijlers in de ambities van Fontys, passend bij de strategie Fontys for Society. Het werkveld meenemen in de ontwikkelingen hoort daarbij. Het liefst niet als zender, maar primair gericht op die thema’s waar behoefte aan is in de buitenwereld.

Workshops nieuwe stijl
Met het concept ‘Kennissnacks voor professionals’ wil Fontys aansluiten op de behoefte die er ligt in het paramedisch werkveld, bij de professionals zelf. Met zowel leuke workshops om snel eigen vakkennis op te frissen als workshops die gaan over innovaties en huidige ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de veranderingen in het curriculum van de paramedische opleidingen, waarin diverse elementen zitten die ook invloed hebben op het werkveld. Denk aan de nieuwe manier van toetsen, wat betekent dat voor de praktijk? En dat de lerende student meer en meer aan het stuur is; wat betekent dat? Het komt allemaal aan bod tijdens de workshops. Ook thema’s als interprofessioneel samenwerken en positieve gezondheid krijgen een plek.

Morgen al aan de slag

De kennissnacks hebben een herkenbare, vaste opzet. Een avond ‘kennis snacken’ bij Fontys start met het letterlijk ‘snacken’ van een gezonde maaltijd, gecombineerd met een moment van ontmoeting en kennismaking. In een paar uur tijd doe je kennis op en krijg je als professional handvatten waarmee je zelf in de praktijk aan de slag kunt. De workshops worden gegeven door deskundige docenten van Fontys Paramedische Hogeschool. Elke workshop heeft een herkenbare opbouw: introductie van het thema, ervaringsoefening(en), discussie en stellingen, ‘waar kan ik morgen mee aan de slag?’ en een afsluitende borrel.

Menukaart
De workshopavonden worden op meerdere momenten in het jaar georganiseerd bij Fontys in Eindhoven en zijn toegankelijk voor elke professional die zich aangesproken voelt door het thema. Welke kennissnacks op welk moment worden aangeboden, is binnenkort te zien via een ‘menukaart’ op de website van FPH. Professionals uit de praktijk kunnen zelf ook ideeën aandragen voor thema’s door een bericht te sturen naar Fontys Pro Health. Op 23 juni en 6 oktober staan de volgende kennissnacks gepland. Aanmelden kan binnenkort via de website van Fontys.

Wil je meer informatie over dit concept? Neem dan contact op met Andor Verhoeven, docent & stagecoördinator opleiding Fysiotherapie bij Fontys Paramedische Hogeschool, andor.verhoeven@fontys.nl.

Auteur: Rianne van Hoek
Fotografie: Frank van Welie

Meer nieuws

Wordt alumnus Shannon landelijke Ad-ambassadeur?
Samen vooruit: maak kennis met de versterkte directie van Fontys Paramedisch
SPECO en Sportstaff slaan handen ineen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.