Technologische, economische en demografische ontwikkelingen zetten het werklandschap volledig op z’n kop. Hoe bereiden we ons voor? Om duidelijkheid te scheppen in dit complexe thema hebben onderzoekers Marian Thunnissen en Michel Starreveld, in opdracht van het Kenniscentrum Leven Lang Ontwikkelen (LLO), de whitepaper “De Toekomst van Werk” geschreven. Deze online publicatie biedt inzicht in de veranderingen die ons werklandschap de komende jaren zullen vormen.
𝗧𝗲𝗰𝗵𝗻𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲 𝗮𝗹𝘀 𝗱𝗿𝗶𝗷𝘃𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗸𝗿𝗮𝗰𝗵𝘁
Volgens het World Economic Forum (WEF, 2023) zal technologie de grootste invloed hebben op de toekomst van werk. De opkomst van Smart Technology, AI, robotics en algoritmen veranderen niet alleen de aard van het werk, maar ook de processen, werkplekken en vaardigheden die vereist zijn om succesvol te blijven. Lees over:
>> De verschillen tussen fysieke en cognitieve taken;
>> Het belang van generieke vaardigheden om technologie effectief te kunnen gebruiken;
>> De noodzaak om routine- en complexe taken opnieuw te definiëren.
𝗢𝗽𝗹𝗲𝗶𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝗟𝗲𝘃𝗲𝗻 𝗟𝗮𝗻𝗴 𝗢𝗻𝘁𝘄𝗶𝗸𝗸𝗲𝗹𝗲𝗻 (𝗟𝗟𝗢)
De snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt, legt een grote druk op zowel onderwijsinstellingen als werkenden. LLO is een onmisbare schakel in de arbeidsmarkt van de toekomst. Dit betekent:
>> Aandacht voor technologische ontwikkelingen binnen initiële opleidingen;
>> LLO-programma’s die inspelen op veranderende vaardigheden die nodig zijn;
>> Een samenwerking tussen werkgevers, werknemers en onderwijsinstellingen om technologie-gedreven veranderingen effectief aan te pakken.
𝗢𝗽𝗿𝗼𝗲𝗽 𝘁𝗼𝘁 𝘀𝗮𝗺𝗲𝗻𝘄𝗲𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴
De onderzoekers pleiten voor een nauwere samenwerking tussen werkgevers, werknemers en het beroepsonderwijs. Deze gezamenlijke aanpak kan helpen om passende oplossingen te vinden en de samenleving klaar te stomen voor de toekomst.
𝗕𝗲𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝗱 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗱𝗲 𝘃𝗼𝗹𝗹𝗲𝗱𝗶𝗴𝗲 𝗶𝗻𝘇𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻? 𝗟𝗲𝗲𝘀 𝗱𝗲 𝘄𝗵𝗶𝘁𝗲𝗽𝗮𝗽𝗲𝗿 “𝗗𝗲 𝗧𝗼𝗲𝗸𝗼𝗺𝘀𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗪𝗲𝗿𝗸” 𝗻𝘂 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲.