Wordt met ‘active ageing’ leven van vóór dementie haalbaar?

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

 

Begin 2023 start Fontys met een pilot voor scholingsaanbod, ontwikkeld samen met zorgaanbieder tanteLouise: ‘Active ageing, een interdisciplinaire aanpak bij dementie’. Deze module, gericht op een vernieuwende aanpak voor mensen met dementie, zet de praktijk van professionals én lang levensplezier voor mensen met dementie in alles voorop. Op donderdag 6 oktober 2022 bezegelden Thom Rutten van Fontys Paramedische Hogeschool en Ingeborg Roks van tanteLouise de samenwerking met een officiële handtekening.

Voorbeeld van samenwerken met het werkveld  
Plaats van handeling: het vrolijke, vriendelijk ingerichte en bruisende Tante’s Zorglab in Steenbergen. Hier levert ‘tante’ geen zorg, maar wisselt ze innovatieve kennis en ideeën uit. Met collega’s, andere organisaties en met partners als Fontys. Deze inspirerende omgeving leent zich dan ook uitstekend voor het uitdenken van vernieuwende concepten die een wereld van verschil maken. Zoals de nieuwe opleidingsmodule ‘Active ageing, een interdisciplinaire aanpak bij dementie’. Thom Rutten, directeur Fontys Paramedische Hogeschool: “Een supergoed voorbeeld van wat de waarde van samenwerken van onderwijs met het werkveld kan zijn!”  

Vertrouwen om weer te doen wat je wilt  
Voor de unieke onderwijsmodule vonden Fontys en tanteLouise elkaar in het uitgangspunt van active ageing. Deze innovatieve kijk op dementie geeft mensen die dat graag willen het vertrouwen terug om weer te doen wat zij zelf willen. Met kleine instructies en voldoende herhaling kunnen mensen met dementie nieuwe dingen aanleren of taken die ze niet meer konden uitvoeren weer zelfstandig doen. Regie behouden en een leven leiden dat lijkt op het leven van vóór dementie wordt zo weer haalbaar.  

Maximaal verantwoorde vrijheid door visie en technologie  
TanteLouise boekte als gekwalificeerde ervaringsdeskundige al mooie resultaten in active ageing. Zoals in Hof van Nassau. In dit verpleeghuis, of eerder gemoedelijk dorp, ervaren mensen met dementie dagelijks de maximaal verantwoorde vrijheid, ondersteund door een vrije visie en door technologie. Hier staan bijvoorbeeld de deuren altijd open, dankzij een slim GPS-tracksysteem, vertelt tanteLouise’s manager zorg Marcha Kwisthout. “Mensen blijven actiever, ze genieten langer van een hogere kwaliteit van leven en professionals ervaren een hogere arbeidsvreugde. In Fontys hebben we een goede partner gevonden om dat met deze opleidingsmodule verder te onderzoeken en uit te bouwen.”  

Fontys for Society  
Het is vrij uniek dat een opleider en een zorgorganisatie de handen ineenslaan om samen nieuw scholingsaanbod te ontwikkelen. Maar de insteek van de module is ook op andere vlakken uniek te noemen. Vanaf de basis is de module ontwikkeld vanuit de expertises van zeven verschillende Fontysinstituten – naast de zorgdisciplines Mens en Gezondheid en Paramedisch, leveren ook ICT, Sociale Studies, HRM en Toegepaste Psychologie, Sport en Pedagogiek een waardevol bijdrage – en een mooi voorbeeld van waar de visie Fontys for Society voor staat.  

Voor professionals vanuit verschillende disciplines  
‘Active ageing, een interdisciplinaire aanpak bij dementie’ is speciaal ontwikkeld voor alle professionals die in hun werk te maken hebben met mensen met dementie en hun naasten. Die komen niet alleen vanuit de zorg, maar ook vanuit fysiotherapie, psychologie of sport bijvoorbeeld. De opleiding laveert tussen online en fysieke lessen en is allesbehalve traditioneel. De dagelijkse praktijk bepaalt het lesprogramma, licht Fontysdocent Pam van Bruggen toe. “Professionals met een goede basis werken aan een actueel vraagstuk, waarbij ze het geleerde direct toepassen. Gaandeweg ontstaan zo praktische oplossingen.”  

Denken in mogelijkheden  
De cursisten leren rondom deze actuele vraagstukken innovatieve vaardigheden en methodieken. Ze leren analyseren en andere disciplines betrekken. En bovenal leren ze denken in mogelijkheden. Want dat kan voor mensen met dementie en hun mantelzorgers letterlijk een wereld van verschil maken. Thom Rutten staat vlak voor de ondertekening dan ook te popelen. “Fontys en Tante Louise gaan samen veel betekenen voor professionals in het werkveld. Zo dragen we bij aan betere zorg voor mensen met dementie. Want uiteindelijk draait het om hen.” 

TanteLouise staat bekend als een innovatieve zorgaanbieder, die veel ervaring heeft opgedaan met active ageing en gelukkig leven in vrijheid. Met zorg, maar ook met fijn wonen, fijne contacten, lekker eten en leuke activiteiten. Met professionals die precies weten wat bewoners nodig hebben en hoe dat samen te bereiken. Het aantal mensen met dementie groeit en professionals vanuit verschillende disciplines krijgen hiermee te maken. Vanuit het programma Ageing Society – een samenwerking van de Fontysinstituten Mens en Gezondheid, Paramedisch, HRM en Toegepaste Psychologie, ICT, Sociale Studies, Sport en Pedagogiek – gaan verschillende disciplines samen aan de slag om met tanteLouise dit nieuwe scholingsaanbod te ontwikkelen.  

Fotocredits:  Tonny Presser
Geplaatst door: Nicole van As

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.