Zorgzaam ondernemen door bewuste keuzes

FOR SOCIETY

Romy Bartholomeus studeert verpleegkunde en combineert dat met haar passie voor duurzaamheid en ondernemen in haar eigen bedrijf. Als studente verpleegkunde aan Fontys Hogeschool werd Romy geïnspireerd om bewustere keuzes te maken voor de gezondheid van mens en planeet. Dit leidde tot de oprichting van ROOM Candles, waar ze met toewijding en vakmanschap handgemaakte, luxe bijenwaskaarsen creëert. Met haar producten draagt Romy bij aan een gezondere toekomst voor zowel mens als milieu.

ROOM Candles is een jonge onderneming, legt Romy uit. “Ik heb het bedrijf in januari van dit jaar pas opgericht, en ben ongeveer tegelijkertijd de Minor Ondernemerschap gaan volgen bij het Fontys Centrum voor Ondernemerschap. Ik kom uit een ondernemersgezin, dus het ondernemerschap prikkelde altijd al. Bijenwaskaarsen bieden talrijke gezondheidsvoordelen boven gewone kaarsen. Ze zijn gemaakt van natuurlijke bijenwas en stoten geen schadelijke stoffen uit. Sterker nog: ze zuiveren juist de lucht in huis.” 

Duurzaam luxeproduct dat bijen beschermt 
Met ROOM Candles zette Romy een luxeproduct in de markt dat in alle opzichten zo duurzaam mogelijk is, vertelt ze. “Ik ben zelf ook een liefhebber van luxe. Ik geloof dat het mogelijk is om te genieten van hoogwaardige producten en tegelijkertijd bewuste keuzes te maken voor het milieu en onze gezondheid. Bijenwas wordt al zeker sinds de middeleeuwen gebruikt om kaarsen van te maken. Natuurlijk wil ik er ook graag voor zorgen dat de bijenpopulatie beschermd blijft. Daarom koop ik alleen regionale gecertificeerde bijenwas. Zo weet ik dat er goed voor de bijen gezorgd wordt en welke kwaliteit ik kan verwachten voor mijn product.” 

Tijdens de Minor Ondernemerschap kwam Romy tot nieuwe inzichten over haar onderneming, vertelt ze. “In het begin schoot ik eigenlijk met hagel en probeerde ik verschillende doelgroepen te bereiken, zoals particulieren, horeca en wederverkopers. Tijdens de minor leerde ik om een focus aan te brengen. Zo kwam ik erachter dat de B2B markt -zoals relatiegeschenken en kerstpakketten- voor mijn product erg interessant is.”  Romy greep iedere kans aan om haar ondernemersfocus scherp te stellen. Zo nam ze ook deel aan het Startup Boosterweekend van het Fontys CvO. “In deze tweedaagse heb ik van verschillende experts en mede studentondernemers, veel geleerd over fanstrategie en sales.  De energie tijdens die tweedaagse stimuleerde me des te meer om aan de slag te gaan! De kennis vanuit de Startup Booster en de minor heb ik meteen kunnen toepassen in de opstart van mijn onderneming.  De begeleiding vanuit Fontys Centrum voor Ondernemerschap (CvO) was enorm waardevol, omdat ik kon leren van ervaren coaches uit het bedrijfsleven.” 

Opschalen en meer producten op de markt brengen 
Haar eerste kaarsen zijn inmiddels al een tijdje verkrijgbaar via haar website en de verkoop begint te lopen, vertelt Romy trots. “Momenteel ben ik nog kleinschalig, maar met de kerstperiode hoop ik een drukke periode tegemoet te gaan. Ik ben actief bezig met het benaderen van bedrijven, zowel via mail als telefonisch, en hoop positieve impact te maken tijdens afspraken. Bedrijven beginnen tegenwoordig al vroeg met het uitzoeken van hun geschenken voor de feestdagen, dus het is belangrijk om daar vaart achter te zetten.” 

Terwijl Romy de komende tijd gas gaat geven om haar product op de B2B-markt te zetten, blijft ze doorwerken aan haar assortiment. “Over vijf jaar wil ik graag meerdere productlijnen hebben naast de kaarsen. Ik wil graag andere duurzame luxe-accessoires introduceren die een huis verrijken. Naast het focussen op de verkoop van kaarsen en accessoires via mijn webshop, zou het ook geweldig zijn als mijn producten over een tijdje in woonwinkels te vinden zouden zijn.” 

Auteur: Fontys Centrum voor Ondernemerschap

 

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.