Fontys for Society Event: Samen trots vooruit

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Binnen Fontys is de koers gezet op veranderen: de educatieve opleidingen zijn in transitie (TEO), we maken de beweging naar talentgericht onderwijs (TGO) en we hebben meer focus op het leven lang ontwikkelen van professionals (LLO). We gaan ‘samen vooruit’, aldus Joep Houterman, voorzitter van het college van bestuur. Met deze woorden opende hij op vrijdag 13 september het nieuwe collegejaar tijdens de eerste editie van het Fontys for Society Event. Vanuit heel Fontys waren er zo’n 2000 collega’s, gepensioneerde oud-collega’s en enkele studenten aanwezig om kennis te delen over het thema sustainable connections. 

Na de opening van het studiejaar konden bezoekers zich tijdens het door Fontys Marketing, Communicatie en PR georganiseerde event laten inspireren door het gevarieerde programma-aanbod dat gestoeld is op de zes kennisthema’s waar binnen Fontys onderzoek naar wordt gedaan. De dag maakte daarmee op verschillende thema’s duidelijk hoe Fontys positief impact maakt op de regio. Op campus Rachelsmolen in Eindhoven representeerde ieder gebouw een van de kennisthema’s. In totaal waren er 80 workshops verdeeld over drie rondes, variërend van inspirerende keynotes tot praktische workshops van gepromoveerde lectoren, alumni en studenten. Drie daarvan worden hieronder uitgelicht.  

Durf groot te dromen 

In een inspirerende keynote ‘Jij bent uniek’ roept Zeynep Dag, voormalig Fontysstudent- en docent aan de kunsten, op om jezelf te zijn en nooit op te geven. Zij deelde haar levensverhaal en legde daarmee uit hoe zij als jong meisje dat opgroeide in een achterstandswijk in Eindhoven een succesvol schoenenmerk opstartte. De echte doorbraak van haar schoenenlabel Alzúarr volgde toen zij 50 dollar betaalde aan een fan pagina van zangeres Rihanna, die beloofde om haar schoenen bij Rihanna onder de aandacht te brengen. En met succes: de zangeres bestelde haar schoenen en dat genereerde enorm veel media-aandacht. Haar bedrijf werd een groot succes. Terugblikkend op haar jeugd denkt Zeynep aan een docent die haar gezien liet voelen. Haar zelfvertrouwen groeide en ze durfde steeds groter te dromen. In haar keynote moedigt ze iedereen aan dat ook te durven en doen.   

 

Duurzaamheid met een glimlach 

Voor kennisthema Sustainability and circularity werd onder andere de sessie ‘Duurzaamheid met een glimlach’ aangeboden door Fysiotherapie alumna Maartje Bregman. Zij heeft inmiddels haar draai gevonden als radiohost, tijdschriftredacteur en influencer, waar ze met enthousiasme en positieve insteek duurzame onderwerpen bespreekt. Deelnemers werden op een speelse manier uitgedaagd om na te denken over de positieve keuzes die ze dagelijks kunnen maken. Volgens de sociale kantelpunttheorie is slechts een klein deel van de bevolking nodig om een grote verandering teweeg te brengen. Impact maken, daar staat Fontys voor. Volgens Maartje zijn alle factoren voor het kantelpunt al zichtbaar en zijn we dus goed op weg naar duurzaamheid.  

 

Zelfloosheid en leren denken 

Bij de politie, waar Fontys didactisch partner van is, neemt het aantal ‘verwarde’ personen en complotdenkers waarmee zij te maken krijgt toe. Hoe komt dat? Voor kennisthema Healthy & inclusive society nam docent Fontys Pedagogiek en filosoof Gertjan van Dokkum deelnemers mee in een filosofisch onderzoek met interessante aanbevelingen voor het onderwijs. Als iemand niet thuis is bij zichzelf (zelfloos), is hij snel thuis bij een groepering en kan hij een risico vormen voor de samenleving. Volgens Gertjan is ‘zelf’ een construct van denken en is ‘leren denken’ een taak voor het onderwijs van nu. Hierbij haalt hij verschillende filosofische en pedagogische theorieën aan zoals die van Hannah Arendt en Gert Biesta. Dit leidde tot interessante inzichten.

Fontys for Society Awards

Het programma werd afgesloten met het uitreiken van de eerste Fontys for Society Awards om betekenisvolle projecten een podium te bieden en een extra boost te geven. De winnaars, ProjectA en Talent2Teach, ontvangen beiden een geldbedrag van €2.500 om in te zetten bij onderwijsgerelateerde maatschappelijke doelen. 

ProjectA, geleid door Maia Steinberg, richt zich op maatschappelijke verandering door middel van muziek, terwijl Talent2Teach scholieren helpt achterstanden weg te werken door hen te koppelen aan studenten van de lerarenopleiding.  

Je kunt hier meer lezen over de Fontys for Society Awards en de prijswinnaars. 

 

‘Trots op Fontys’-gevoel 

Bij veel collega’s heeft het Fontys for Society event geleid tot een ‘trots op Fontys’-gevoel. Met recht kunnen we trots zijn op de impact die we maken in de regio door ons onderwijs en onderzoek. Op 12 september 2025 kun je er (weer) bij zijn om dit gevoel te ervaren en (oud-)collega’s te ontmoeten. Schrijf deze datum dus alvast in je agenda en laten we dit gevoel vasthouden! 

Auteurs: Nina Rooze en Zoë Verwers

Meer nieuws

Fontys Onderzoekt: valpreventie
Hybride Leeromgevingen binnen City Deal Kennis Maken
AI binnen het bedrijfsleven

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.