Beter samenwerken met het bedrijfsleven, dat is het doel

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

De officiële opening van het nieuwe studiejaar is bij Fontys afgetrapt door speciaal aandacht te geven aan de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven. De voorzitter van MKB-Nederland kwam vertellen over het belang van het hbo. En met industrieel gigant ASML sloot Fontys een samenwerkingsovereenkomst. 

De aftrap op campus Rachelsmolen begon met een openingswoord van Joep Houterman, voorzitter van het college van bestuur van Fontys. Hij ging in op de gewenste relatie tussen het hbo en het werkveld en sprak over de onmisbare, nauwe interactie met de industrie. Zonder het bedrijfsleven zouden er namelijk geen stageplekken zijn. En zonder stageplekken geen afgestudeerden.

“We komen in dialoog met organisaties waarvoor we onze studenten opleiden. We laten ze samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken”, aldus Houterman. “Maar daar is wel een wendbaar Fontys voor nodig, en dat betekent dat we intern nog een aantal stappen te zetten hebben.”
Vandaar ook de samenwerking met MKB-Nederland en ASML, die draait om het creëren van meer stageplekken, opdrachten voor projecten, bedrijfsbezoeken, gastlessen, participatie in hybride leeromgevingen en deelname aan carrière-events. 

Kansen pakken
Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, gaat de toekomstplannen vol vertrouwen tegemoet. Hij ziet veel kansen en maatschappelijke uitdagingen, innovaties en samenwerkingsmogelijkheden.   
“Dit is een mooi moment om te laten zien hoe belangrijk het onderwijs is”, begint Vonhof. “Ik behoor tot de groep mensen die, als ze bij de start van hun studie hadden geweten hoe belangrijk het hbo is, nooit voor een studie Rechten had gekozen. Als ik het destijds slim had aangepakt, was ik naar het hbo gegaan.”
Dat deed hij niet, maar toch staat hij hier nu als vertegenwoordiger van 130 brancheorganisaties binnen MKB-Nederland. Met verspreid over duizenden bedrijven zo’n 4.500.000 mensen in dienst. “Mijn achterban is altijd op zoek naar mensen die het onderwijs verlaten”, legt hij uit. “We hebben elkaar nu harder nodig dan ooit, dus aansluiting tussen het hbo en de beroepspraktijk is key.” 

Doelen behalen
Het doel van Vonhof: de connectie beter maken. Zijn taak: aan de bak. “Als we ons hele leven lang door willen blijven ontwikkelen, moeten we aan de slag. Het is een opgave die bij branches en bedrijven ligt, maar ook bij Fontys. We zien namelijk dat de kracht van onderwijsinstellingen heel belangrijk is voor onze achterban.” 
De instroom van jonge mensen wordt volgens Vonhof steeds minder. Hoe dat komt? Hij heeft geen idee, “maar het lijkt alsof we twintig jaar lang onze ogen dicht hebben gedaan en gedacht hebben dat het wel goed zou komen. Nou, dat is dus niet zo. Het is verstandig om nu na te gaan denken hoe we dit aan kunnen pakken. We zijn niet altijd even efficiënt bezig geweest om al dat talent de goede richting in te duwen. Daar mogen we best een beetje meer moeite voor doen.”

Samen groeien
Roger Dassen, financieel topman van ASML, kan niet anders dan dat beamen. Ook hij komt tijdens de aftrap van het nieuwe studiejaar kort aan het woord. En ook hij beseft hoe groot de betekenis van het hbo binnen het bedrijfsleven is.
Dassen: “ASML is een groot bedrijf, maar we willen nog groter worden. We hopen in de komende jaren 18.000 banen toe te kunnen voegen, maar dat kan alleen als we in de totale keten samenwerken.” En voor elke baan die ASML creëert, zo rekent de cfo in R5 de toehoorders voor,  komen er nog eens 2,5 baan bij in die voor zijn bedrijf onmisbare keten. Daarom is samenwerken over de volle breedte broodnodig. “Met MKB-bedrijven, maar ook met het complete onderwijslandschap. We zoeken elkaar actief op om samen te groeien. Daarom tekenen we deze overeenkomst.” 

 

Auteur: artikel overgenomen van Bron, Karen Luiken

 

Meer nieuws

College van bestuur: ‘Spannende en dynamische tijd voor Fontys’
Fontys Onderzoekt: KwiLT
Resultaten pilot I AM Talent tool Fontys INTERLOCALITY project

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.