Tilburg op 25 mei één groot gratis cultuur walhalla

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Op donderdag 25 mei wordt Tilburg één groot cultuur walhalla! Althans, dat is het natuurlijk al. Maar op deze dag zetten 16 Tilburgse culturele organisaties hun deuren wagenwijd open met een bomvol gratis programma! Kom luisteren naar muziek vanaf het balkon, beleef muzikaal cabaret, laat je rondleiden door het Tilburgs paleisje, bezoek de musea van de stad en kom dansen bij de Finish met muziek door Tilburgse artiesten. Check hier alles over Cultuurroute013! 

Je leest het goed! Cultuurroute013 keert terug. Nadat de vorige editie zo goed ontvangen werd, konden we dit jaar niet achterblijven. Met nóg meer locaties en een voller programma kunnen we haast niet wachten tot 25 mei. En voor wie het vorig jaar op mysterieuze wijze gemist heeft, volgt hier een korte samenvatting van wat Cultuurroute013 nu eigenlijk is.
 
Cultuurroute013 
Dit creatieve idee ontstond in de wat minder bruisende tijden; de lockdown. De straten van Tilburg waren nagenoeg leeg, panden stonden er soms wat somber bij, in de etalages was enkel je eigen reflectie te zien en de cultuursector lag op zijn gat. De hoogste tijd voor actie dus! “Want, waarom zou je leegstand niet kunnen combineren met cultuur? En hoe kunnen we de podia nu nog meer etaleren?” En zo geschiedde. Het balletje ging rollen en culturele partners werden aangehaakt. Ticket to Tilburg en Stad van Makers (platformen van Marketing Tilburg) schiepen het gratis kunst-event van het voorjaar: Cultuurroute013. 

Wanneer is Cultuurroute013? 
Cultuurroute013 vindt plaats op donderdag 25 mei van 16:00-00:00 uur. Dat is tijdens de Tilburgse koopavond dus. Het programma van de route vindt plaats tussen 16:00-21:00 uur, zodat de bezoeker de kans heeft om alles te ervaren. Na de route nog wat energie over? Kom dan naar de Finish in Theater de Nieuwe Vorst om te dansen en/of na te borrelen van 21:00-00:00u. En goed om te weten is dat alle locaties tijdens de route gratis te bezoeken zijn! 

Wat kun je allemaal verwachten? 
Heel veel Tilburgse culturele organisaties hebben een leuk programma voor je bedacht! Onder de locaties in de route vallen verschillende musea, theaters, ateliers, expositieruimtes, het Tilburgse Paleis-Raadhuis, een leegstand pand in de gloednieuwe Emmapassage, een wijnzaak en de oudste bioscoop van Nederland. Je mag overal gratis naar binnen en genieten van wat er te beleven valt. Denk aan livemuziek, balkonscènes, dans, tentoonstellingen, filminstallaties, een ligconcert, rondleidingen, meet & greets met kunstenaars en een afterparty. Kortom: een verrassende ontdekkingsreis naar alles wat Tilburg en zijn makers te bieden hebben in één route, waarin zowel de doorgewinterde cultuurkenner, als de nieuwsgierige stadsverkenner verrast wordt door nieuwe locaties en performances. Check hier het hele programma van Cultuurroute013.

Plattegrond en fietstaxi  
Je hoeft niet alle locaties en hun programma uit je hoofd te leren. Om het handig en overzichtelijk te houden download je namelijk gratis de plattegrond. Liever een plattegrond in je handen? Tijdens Cultuurroute013 vind je ze bij iedere deelnemende locatie.  
{Alle locaties hebben een nummer, maar loop vooral lekker je eigen route. Begin je bij 5,9 of 16? Vind hierin je eigen weg!} 
Dit jaar rijden er speciaal voor Cultuurroute013 van 16:00-21:00 uur gratis fietstaxi’s van de ene deelnemende locatie naar de andere. Bel, geef je bestemming door en ze pikken je op! Maak een praatje met de fietsende chauffeur en beleef de stad vanuit de taxi. Zo spaar je ook nog wat energie voor het dansen bij de Finish. 

“Ruil je wandelschoenen in voor je partyfeet!” 

De Finish (21:00-00:00u)  
De laatste stop van Cultuurroute013 vindt plaats in Theater de Nieuwe Vorst. In de Rode Salon kun je vanaf 21:00 uur borrelen en genieten van vinylplaatjes. De Kraakkelder vult zich vanaf 22:00 uur met elektronische muziek door de Tilburgse band The Robots Are Coming. Entree voor De Finish is ook gratis.

Makers in de spotlight 
We vinden het belangrijk om Tilburgse makers in de spotlight te zetten. De locatie is het decor, de makers zijn het event. Na een open-call kwamen vele enthousiaste reacties van studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten binnen. Met als resultaat dat we op zes locaties studenten kunnen plaatsen tijdens Cultuurroute013.  
In Tilburg weten we hoe we moeten samenwerken. Dat blijkt maar weer uit alle deelnemende organisaties: De Pont museum, PARK, Stadstheater de Boemel, Stoom013, Ateliers Tilburg, Huis van Muziek, Kunstpodium-T, Cinecitta, Theater de Nieuwe Vorst, Dock Zuid, Henri Bloem, Paleis-Raadhuis, Schouwburg Concertzaal Tilburg x Metro, SEA Foundation, De Nachtzuster, Krakers Tilburg, Fontys Hogeschool voor de Kunsten en MVGM Wonen.  

Check deze website voor meer informatie over Cultuurroute013. Houd ook zeker de socials in de gaten (Ticket to Tilburg en Stad van Makers) voor het laatste nieuws! 
Check de evenementen agenda van FHK  voor de activiteiten van de studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten: 

 

 

 

 

 

Geplaatst door Marielle Hulshoff,  Fontys Hogeschool voor de Kunsten

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.