Tim maakt impact

Coach.
Initiator.
Praktijkexpert.

Hoe ben jij van betekenis voor Fontys? 

Ik ben docent aan de opleiding Fysiotherapie. Daarnaast werk ik als fysiotherapeut en begeleid ik mensen met psychosomatische klachten. Vanuit mijn rol als docent leer ik studenten deze specialisatie eigen te maken. Daarbij leer ik ze kijken naar de complexe relaties tussen fysieke, psychische en sociale factoren. Zo stoom ik de professionals van de toekomst klaar voor de praktijk.

 

Hoe leer je studenten naar deze complexe relaties te kijken? 

Door te focussen op de mens achter de klacht in plaats van alleen op de klacht. Lichamelijk ongemak gaat vaak gepaard met achterliggende factoren die het herstelproces vertragen of blokkeren. Ik trigger studenten om patiënten de juiste vragen te stellen met het oog op hun welzijn. Hierdoor komt de échte hulpvraag naar boven en kan de patiënt op de juiste manier geholpen of doorverwezen worden. Door de mens als geheel te zien, zowel mentaal als fysiek, komen studenten tot meer inzichten. Dit leidt uiteindelijk tot verbetering van de klachten. Zo optimaliseren we samen de efficiency en effectiviteit van de zorg van de toekomst.

Hoe maak je dit alles concreet tijdens je lessen?

Omdat ik van origine fysiotherapeut ben, maak ik tijdens mijn lessen veelvuldig gebruik van praktijkvoorbeelden. Door cliënten uit te nodigen in de les, maakt hetgeen ik wil overbrengen meer impact en blijven dingen beter hangen bij studenten. Het is bijzonder om tijdens stagegesprekken van collega’s die al jarenlang in het vak zitten, terug te horen dat een student nieuwe inzichten heeft gebracht, en echt van waarde is voor hun praktijk. Ik ben ervan overtuigd dat sommige studenten zelfs een stapje verder zijn dan professionals uit het werkveld.

 

Naast docent ben je ook coach. Wat beteken je vanuit deze rol voor studenten?

Ik kijk niet alleen naar de mens achter de patiënt; als docent en coach kijk ik ook naar de mens achter de student! Klein voorbeeld: In coronatijd kampten sommige studenten met eenzaamheid, waardoor studieresultaten achterbleven. Door aandacht te geven aan hun welzijn, en mee te denken over de vraag ‘Hoe kunnen we deze eenzaamheid aanpakken?’ stond ik als coach voor ze klaar. Met als gevolg dat het projectplan dat steeds maar niet vorderde wél op tijd werd ingeleverd. Overigens heb ik ook het welzijn van mijn Fontys-collega’s hoog in het vaandel staan. Zo heb ik een clubje docenten enthousiast gekregen voor salsadansen buiten werktijd. Erg leuk!

 

Meer verhalen

"We willen als hogeschool het goede voorbeeld geven aan onze studenten, medewerkers en anderen om een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst voor volgende generaties."

Jeroen maakt impact

"Ik probeer ze steeds uit te dagen om niet een kopie te worden van iemand anders. Ze mogen uitproberen, en vallen en opstaan. Want als je steeds de veilige weg kiest, dan weet je niet wat er binnen je mogelijkheden zit."

Manon maakt impact

Nieuwste vacatures

Alvast een paar van onze mooiste vacatures. Zit jouw droombaan er (nog) niet tussen?

Lerarenopleider met expertise Natuurkunde

Tilburg |

20 - 40 uur

Aspirant Docent Beeldend Vormen

Sittard |

8 uur

Lerarenopleider Nederlands

Sittard |

40 uur

Uitdager New Gen ICT & Business

Tilburg |

24 - 40 uur

Laatste nieuws

Ronald Philipsen benoemd als directeur dienst Marketing en Communicatie
SPECO-alumni winnen Cannes Lion, ‘Oscar voor creativiteit’
Technici combineren baan met aanstelling in onderwijs